Helikopterekkel menekítik az amerikaiakat a nagykövetségről Haitiban

Haiti, elhagy, evakuálás, bandák
AFP or licensors/This screen grab taken from AFPTV shows tires on fire near the main prison of Port-au-Prince, Haiti, on March 3, 2024, after a breakout by several thousand inmates. At least a dozen people died as gang members attacked the main prison in Haiti's capital, triggering a breakout by several thousand inmates, an AFP reporter and an NGO said on March 3. "We counted many prisoners' bodies," said Pierre Esperance of the National Network for Defense of Human Rights, adding that only around 100 of the National Penitentiary's estimated 3,800 inmates were still inside the facility after the gang assault overnight on March 2. (Photo by Luckenson JEAN / AFPTV / AFP)
Fotó: Luckenson JEAN / AFPTV / AFP
Vágólapra másolva!
Több ezer elítélt szabadult ki a börtönökből, átvették a hatalmat a Karib-tengeri szigetországban - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Egy hete, vasárnap szabadult el a pokol a Karib-térségben lévő Haitin, 

miután rabok százai szöktek meg egy fegyveres lázadás után. 

A börtönben lévő csaknem négyezer rabból alig százan maradtak rács mögött, köztük 18 egykori kolumbiai katona is. Őket azzal vádolják, hogy zsoldosokként részt vettek Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolásában. A haiti vezetés mozgósította a rendőrséget és a hadsereget, aminek az lett a következménye, hogy csütörtökön négy rendőrt megöltek a bűnözők a fővárosban, aztán a repülőtérre nyitottak tüzet. Ezek után elfoglaltak két rendőrörsöt és menekülésre késztették a városban élő embereket. Az eseményekért Jimmy Chérizier bandavezért vállalta a felelősséget, aki korábban rendőr volt. A Barbecue nevet viselő bűnöző több bűnszervezet szövetségét vezeti. Kijelentette, a céljuk Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke hazatérésének megakadályozása. 

Haiti, elhagy, evakuálás, bandák
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A bűnözőknek az a baja politikussal, hogy pénteken Nairobiban aláírt egy olyan megállapodást, amely után ezerfős kenyai rendőri kontingens érkezhet Haitire a bűnbandák megfékezésére.

A hét közepén a bűnözők megpróbálták átvenni az ellenőrzést az ország nemzetközi repülőtere felett. A fővárosban található Toussaint Louverture a támadás ideje alatt zárva volt, nem közlekedtek a repülőgépek és utasok sem voltak a helyszínen. Az AP amerikai hírügynökség munkatársai viszont látták azt a páncélozott járművet a kifutópályán, amely a bandákra tüzelt. Ezzel próbálták megakadályozni a bünőzöket abban, hogy bejussanak a reptérre. Vasárnapra az ENSZ jelentése szerint Port-au-Prince területének mintegy 80 százalékát ellenőrzésük alá vonták a bűnözők. A helyzet nehéz, de korábban sem volt könnyű. A bünőzők randalírozása súlyosbítja az amúgy is sanyarú ellátási helyzetet. A Karib-tengeri szigetország 11 millió lakosának csaknem fele szinte éhezik, mert számukra nem biztosított az élelmiszer-ellátás a Mandiner cikke szerint.

Csütörtökön  meghosszabbították a szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat, hogy úrrá lehessenek a fővárost, Port-au-Prince-t megbénító erőszakhullámon. 

Az eredetileg három napra szóló kényszerintézkedéseket a hét végén jelentették be, de a bűnbandák nem hagytak fel a rendőrőrsök és a kormányhivatalok elleni éjszakai támadásokkal, miközben a rendvédelmi szervek szűkös eszközeikkel próbálják kezelni a zűrzavart. 

Haiti, elhagy, evakuálás, bandák
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az ország hivatalos közlönyében megjelent rendelet szerint a szükségállapot hatályát április 3-ig kiterjesztik, az éjszakai kijárási tilalom pedig március 11-ig marad érvényben.

Vasárnap az amerikaiak bejelentették, hogy evakuálták Haitin lévő nagykövetségük személyzetének nagy részét. Éjjel menekítették ki őket katonai helikopterekkel. Emellett jelezték, hogy nem zárják be az intézményt, de a biztonságot ezentúl amerikai haditengerészek biztosítják majd.