Ha ezt látja a bőrén, akkor azonnal forduljon orvoshoz

laboratórium, kutatók, illusztráció,
Fotó: Shutterstock/Stock-Asso
Vágólapra másolva!
Sokan egy-egy kis apró folt láttán a bőrön már egyből orvoshoz fordulnak, de van amikor az odafigyelés tényleg életet menthet.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan elváltozások amelyek esetén tényleg ajánlatos mihamarabb szakembert felkeresni, az egyik ilyen a mélyvénás trombózis, ami az Egyesült Királyságban 1000-ből körülbelül egy embert érint, de mégis keveset tudunk róla.

A test egyik mélyvénájában kialakuló vérrög okozta trombózis azonnali orvosi ellátást igényel, és életveszélyes tüdőembóliához vezethet. Ilyenkor a vérrög a tüdőbe jut és elzár egy eret, ez a szövődmény pedig több mint 2600 halálesetért volt felelős Angliában és Walesben még 2021-ben.

Elengedhetetlen, hogy felismerjük a trombózis korai figyelmeztető jeleit, itt van minden, amit tudni kell erről az állapotról:

A Nemzeti Egészségügyi Szervezet szerint a trombózis fő tünete a lüktető fájdalom, amely általában csak az egyik lábat érinti. Ez általában a vádliban vagy a combban jelentkezik, és járáskor vagy felálláskor tapasztalható. A fájdalmas terület körüli "vörös vagy sötét bőr" egy másik figyelmeztető jel lehet, ugyanakkor, akinek sötétebb a bőre az ezt nehezebben veszi észre.

A Michigani Egészségügyi Egyetem kutatói szerint ezt az elszíneződést a vörösvértestek lebomlása okozza, amikor azok nagy nyomású területeken haladnak át. 

A bőr ezen a területen ekkor kiszárad és hámlani kezd, ami viszketést okoz. A folytatódó gyulladás és irritáció a bőr leépüléséhez, ekcémához és bőrfekélyek kialakulásához vezethet - írja a Bors.

Érdemes a további tünetekre is odafigyelni:

  • duzzanat az egyik lábon (ritkán mindkét lábon jelentkezik)
  • keményre duzzadt/érzékenyen tapintható vénák
  • meleg bőr a fájdalmas terület körül

A legnagyobb kockázatot a hosszabb ideig tartó mozgásszegény életmód jelenti, de a szívelégtelenségben és rákban szenvedők, valamint a dohányosok és a túlsúlyosok mind jelentős kockázati tényezőknek számítanak - írja a Mirror.

A címlapi kép illusztráció!