Elavult, megcsalásról szóló törvényt törölhetnek az Egyesült Államok több államában

Vágólapra másolva!
A házasságtörést tiltó törvények az Egyesült Államok több államában még mindig érvényben vannak. Ugyan a vádak is ritkák, az ítéletek még ritkábbak. Ezeket hagyományosan azért léptették életbe, hogy csökkentsék a válások számát.
Vágólapra másolva!

A házasságtörés akkor áll fenn, ha valaki "szexuális kapcsolatot létesít egy másik személlyel akkor, amikor neki vagy a másik személynek élő házastársa van". Ez New Yorkban 1907 óta vétségnek számít. Alig néhány héttel a törvény hatályba lépése után

 egy házas férfi és egy 25 éves nő volt az első, akit letartóztattak az új törvény alapján, miután a férfi felesége válópert indított

 - olvasható a New York Times egy akkori cikkében.

A New York-i törvény alapján 1972 óta csak egy tucat ember ellen emeltek vádat, és ezek közül mindössze öt esetben született ítélet - mondta Charles Lavine képviselő, aki a tiltás megfellebbezését célzó törvényjavaslatot támogatta. Az utolsó házasságtörési vádat New Yorkban 2010-ben emelték egy nő ellen, akit egy nyilvános parkban értek tetten szexuális aktuson, de később egy vádalku részeként ejtették a vádat.

Lavine szerint

 itt az ideje kidobni a törvényt, mivel azt soha nem hajtják végre, és mivel az ügyészeknek nem kellene kutakodniuk abban, hogy mit csinálnak a felnőttek zárt ajtók mögött.


"Ennek egyszerűen semmi értelme, és hosszú utat tettünk meg azóta, hogy a beleegyező felnőttek közötti intim kapcsolatokat erkölcstelennek tekintik" - mondta. A tilalom hatályon kívül helyezéséről szóló New York-i törvényjavaslat már átment a közgyűlésen, és várhatóan hamarosan a szenátuson is átmegy, mielőtt a kormányzóhoz kerülhetne aláírásra - írta az AP News. 

Címlapi képünk illusztráció!