Eddig nem látott brutális orosz támadás miatt kétségbeestek az ukránok

Ukrajna, Kijev
Ukrán mentők egy ötemeletes lakóház előtt egy rakétatámadás után Kijevben
Fotó: AFP/Sergei Supinsky
Vágólapra másolva!
Oroszország elképesztő mértékű, mindent elsöprő támadást indított Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen. Hatalmas károkról számolnak be, rengeteg régióban és városban nincs áram és víz.
Vágólapra másolva!

Robbanások sorozata rázott meg több ukrán várost és légiriadót hirdettek az ország egész területén. Amint azt Herman Galuscsenko ukrán energiaminiszter hangsúlyozta, a robbanások nagymértékben megrongálták az elektromos áramtermelő, -átviteli és -elosztó létesítményeket. 

Fotó: RIA Novosztyi

Néhány ukrán város vízellátási és kommunikációs problémákkal küzd –  írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Mint ismertetik, az ukrán hatóságok 11 régióban rendeltek el légiriadót a reggeli órákban. Robbanásokról számoltak be  Dnyiproban , Ivano-Frankovszkban, Kijevben, Krivij Rihben, Kropivnickijben, Szumiban, Harkovban, Hmelnyickijben és Zaporizzsja városában.

A TASSZ beszámolója szerint egy kritikus infrastruktúra-terület sérült meg Vinnicja régióban. Dnyipro egyes kerületeiben megszakadt az áramszolgáltatás. A Dnyipro régióban található Krivij Rihban a kritikus infrastruktúra létesítményei megsérültek. A rendkívüli áramszünet ütemezése érvényben van, és a szociális intézmények lehetőség szerint áttérnek az áramtermelőkre. Zaporozsjében infrastrukturális létesítmények sérültek.

Harkovban körülbelül 15 robbanás történt, a várost gyakorlatilag áramszünet sújtja, és gondok vannak a vízellátással, az internettel és a kommunikációval. A regionális adminisztráció jelentése szerint egy kritikus infrastrukturális létesítmény megsérült. Adataik szerint a robbanások nagyrészt energetikai létesítményeket sújtottak.

A Hmelnickij régióban számos település elektromos áram nélkül maradt, különösen Krasziliv, Sztarokosztjantyiniv és Sepetyivka.

Fotó: RIA Novosztyi

„Minden idők legnagyobb támadása volt Ukrajna energiarendszere ellen a reggeli támadás, amelyet kombinált fegyverek alkalmazása jellemez. A támadást Ukrajna különböző régióiban hajtották végre hő- és vízerőművek, valamint főbb az Ukrenergo által kezelt alállomások ellen

– mondta az Ukrenergo energiavállalat vezetője, idézi a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Elmondása szerint számos régióban rögzítették az energetikai létesítményekben okozott károkat, különösen Harkov városában, ahol a károk mértéke nagyobb, mint más régiókban. 

Megjegyezte, hogy a cél az energiarendszer létesítményei Ukrajna különböző régióiban - termelő létesítmények, nagyfeszültségű alállomások, elosztó szolgáltatók alállomásai voltak. Az ukrán energiaügyi minisztérium pénteken korábban bejelentette az energiarendszer elleni támadásokat, ezeket az utóbbi idők legnagyobb támadásainak nevezve.