Drámai bejelentést tett Amerika a háborúról

ZELENSZKIJ, Volodimir
Amerikai tisztviselők az ukrán fegyveres erők összeomlását jósolják Washington segítsége nélkül.
Vágólapra másolva!
Amerikai tisztviselők azt jósolják, hogy Ukrajna elbukik a konfliktusban, ha az Egyesült Államok kongresszusa nem állapodik meg a Kijevnek nyújtott további segítségről - írja a Washington Post egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az újság szerint amerikai tisztségviselők számos borzasztó forgatókönyvet vetítenek előre Ukrajna számára. A legrosszabb eshetőség az, ha az ukrán védelmi vonalakat áttörik az orosz erők.

A kiegészítő segítség hiánya idővel Ukrajna összeomláshoz vezet

– idézi a RIA az amerikai tisztviselőt, aki megjegyezte, hogy még ha Ukrajna túl is éli, számtalan életbe fog kerülni a céljuk elérése.

Ukrán, Orosz, háború, Ukrajna, Oroszország, 2024.03.05.,
Háború Ukrajnában
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij / MTI/AP/Efrem Lukackij

Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy ha végleg leállítják a Kijevnek nyújtott amerikai finanszírozást, akkor a forgatókönyv attól függ, hogy Kijev képes-e új erőket mozgósítani, a nyugat küld-e katonákat és több pénzt, valamint, hogy milyen lesz a harcokban résztvevő katonák munkamorálja.

Folyamatos amerikai támogatás nélkül nincs fényes jövő Ukrajnának 

– mondta a magas rangú amerikai tisztviselő.

Korábban a CIA vezetője, William Burns azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok nem ad további segítséget, akkor az jelentős területi veszteségekkel jár majd Ukrajnának ebben az évben. 

Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha a kongresszus jóváhagyja a további támogatást, az lehetőséget adhat Ukrajnának egy offenzívára a Krím-félszigeten.

A Fehér Ház felszólította az amerikai kongresszus tagjait, hogy sürgősen hagyják jóvá azt a törvényjavaslatot, amely több mint 60 milliárd dollárt különítene el Kijevnek. A képviselőház elnöke, Mike Johnson viszont megjegyezte, hogy nem lehet rákényszeríteni, hogy elfogadja a Kijev megsegítésére irányuló projektet.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások csak hátráltatják a béketárgyalásokat, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és játszanak a tűzzel. 

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond Antalyában 2024. március 1-jén MTI/AP/Halil Hamra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára. 

Elmondása szerint az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem személyzet képzésével is Nagy-Britanniában, Németországban és Olaszországban. Az orosz média szerint egy FT-forrás a NATO- vagy európai csapatok lehetséges Ukrajnába küldésével kapcsolatos megbeszélések hátterében azt mondta, hogy nyugati katonai személyzet már jelen van az országban