Börtönbe kerül a drogügyletbe keveredett hondurasi exelnök

Vágólapra másolva!
Elítélték az Egyesült Államoknak kiadott és kábítószer-kereskedelemmel vádolt Juan Orlando Hernández volt hondurasi elnököt pénteken.
Vágólapra másolva!

A manhattani bíróság több vádpontban bűnösnek találta a volt elnököt. A büntetést később fogják megállapítani, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Hernándezt azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt

2014 és 2022 januárja között az ő megvesztegetése révén több tonna kokain érkezett Hondurasba légi és tengeri úton Kolumbiából és Venezuelából. 

Továbbá köze lehetett egy Hondurasból az Egyesült Államokba érkező mintegy 500 tonna kokain szállítmányhoz is. Ugyanakkor a közép-amerikai ország ebben az időben több mint 50 millió dollár amerikai támogatást kapott a kábítószerbűnözés megfékezésére és további dollár tízmilliókat biztonsági és katonai támogatás formájában - írja a Reuters.

Hernandez tagadta az ellene felhozott vádakat. Ugyanakkor

több elítélt kábítószerkereskedő azt állította, hogy kenőpénzt fogadott el tőlük a volt elnök.

Az amerikai vádhatóság szerint az így befolyt összegeket Hernández tisztségviselők lefizetésére, illetve saját megválasztására használta fel a 2013-as és 2017-es választások alkalmával.

Juan Orlando Hernándezt, aki a kábítószer-kereskedelem elleni harc bajnokaként tüntette fel magát, az Egyesült Államok kezdetben szövetségesének tekintette ebben a küzdelemben - írja a Paraméter.