Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke javasolta tett Ukrajna számára a béke elérése érdekében.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ukrán elnök korábban azt nyilatkozta, hogy a béke a felek ésszerű kompromisszumra épülő kölcsönös akaratával, vagy pedig azzal érhető csak el, ha az egyik fél megadja magát. Medvegyevben Zelenszkij "békeképletével" kapcsolatban "undor támadt, ami gyorsan szégyenérzetbe ment át." A politikus kihangsúlyozta, hogy Ukrajna még csak részrehajlást sem tanúsít a konfliktus megoldására.

Az egyetlen kiút az, ha nyugodtan és reálisan megalkotod a saját orosz képletedet, ami emberséges lesz mindenki számára

 - címezte gondolatát az ukrán elnöknek a politikus.

Medvegyev képlete hét pontot tartalmaz

A Medvegyev által javasolt képlet első pontja meghatározza a kapitulációt, Ukrajna demilitarizálását és a félkatonai erők létrehozásának tilalmát. 

A politikus meg van győződve arról, hogy 

a világközösségnek el kell ismernie az ukrán politikai rezsim náci jellegét, 

az ENSZ ellenőrzése alatt fel kell fedni ezeknek a csoportoknak a kilétét és felelősségre kell vonni őket. Továbbá előrevetíti, hogy Ukrajna Moszkva beleegyezése nélkül nem csatlakozhat semmilyen katonai szövetséghez.

A terv negyedik pontja Ukrajna ideiglenes parlamentjének megválasztását jelentené az ENSZ égisze alatt. Ezt követően az ideiglenes parlament köteles lenne törvényeket hozni az Oroszországnak nyújtott kártérítés fizetéséről , és elismerni, hogy a „volt Ukrajna” területe Oroszország területe. Végül Medvegyev „békeképletének” utolsó pontja magában foglalja 

Oroszország és Ukrajna újraegyesítésének az ENSZ általi elismerését 

- írja a Lenta.

Dmitrij Medvegyev az Orosz Biztonsági Tanács elnöke.
Fotó: CHRISTOF STACHE / Forrás: AFP//Christof Stache

Az orosz külügyminisztérium megtagadta a svájci konferencián való részvételét

Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova azt nyilatkozta, hogy Svájc nem léphet fel béketeremtőként, mivel nem semleges állam. A svájci konferencia célja Zelenszkij „békeképletének” megvitatása, melyet az orosz fél teljes mértékben elutasít.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt is megjegyezte, hogy Moszkva nem látja szükségszerűségét, hogy Bern békeközvetítőként lépjen fel, mivel bár semlegesnek tüntetni fel magát - a kompromisszumok és megállapodások elérése érdekében, - már rég elvesztette semlegességét.