17 évig tartott az FBI történetének legnagyobb hajtóvadászata a bombás gyilkos után

Ted Kaczynski, elítélt
Ted Kaczynski letartóztatási képe.
Fotó: Bureau of Prisons/Getty Images
Vágólapra másolva!
Ted Kaczynski majdnem 20 éven át terrorizálta az Amerikai Egyesült Államokat a házi készítésű bombáival. Nem értett egyet a technológiai fejlődéssel és meg akarta állítani azt. Minden bombája teljesen egyedi volt és könnyen hozzáférhető anyagokból készítette, ezért a rendőrség nem akadt a nyomára. Végül 17 évnyi ámokfutás után a férfi egyik kiáltványát megjelentette a The Washington Post. A cikk alapján Kaczynski öccse felismerte a bátyja írását, így tudott a nyomára akadni az FBI. A kérdés már csak az, hogy hogyan vált egy matematikus zseni az USA egyik legrettegettebb robbantójává?
Vágólapra másolva!

Ted Kaczynski 1942-ben született Chicagóban egy átlagos, középosztálybeli, külvárosi családba. Szülei és öccse is szerették Tedet, aki kisgyerekként csendes, érzékeny és félénk volt, szerette az állatokat és a természetet.

Hamar kiderült róla, hogy átlag feletti az intelligenciája, 167 volt az IQ-ja, ezzel megelőzte Stephen Hawkingot és Albert Einsteint is.

Ted édesanyja úgy gondolta, hogy a gyereke számára az oktatás jelentheti a szebb jövőt, ezért nagyon boldog volt, amikor a fia 15 évesen leérettségizett és 16 évesen megkezdte az egyetemet a Harvardon. A fiatal zsenit az egyetemen egy külön részlegen szállásolták el, ami hozzájárult a zárkózott természetének felerősödéséhez. Nem szerzett barátokat és az ideje nagy részét a szobájában vagy a könyvtárban töltötte.

A 17 éves Ted jelentkezett egy pszichológiai kísérletre, amely a stressz emberi pszichére gyakorolt hatását vizsgálta. Ennek a vezetője Henry Murray volt, a Harvard egyik pszichológia professzora, aki korábban a CIA-nak dolgozott. Murray-t és más, a CIA által finanszírozott tudósokat azzal bízták meg, hogy vizsgálják meg az egyén személyiségének kialakítására és megtörésére szolgáló eszközöket, valamint fejlesszenek ki agymosási és agykontroll technikákat, beleértve a kínzást, az alvásmegvonást és a pszichedelikus drogokat, amelyeket gyakran alkalmaztak gyanútlan áldozatokon.

Ted Kaczynski, elítélt
A fiatal Ted Kaczynski.
Fotó: Scott Manchester/Getty / Scott Manchester/Getty

Kaczynskinak a kísérletben esszét kellett írnia arról, hogy mi az, amiben hisz, majd egy joghallgatóval vitázott, aki szidalmazta és gúnyolta mindazt, ami a fiúnak fontos volt.

Annak ellenére, hogy Ted ezt később élete legrosszabb élményének nevezte, három évig maradt a projektben, mert be akarta bizonyítani, hogy őt nem lehet megtörni.

Ezután Ted a Michigani Egyetemre járt, ahol mester, majd doktori fokozatot szerezett. Itt kezdett teljesen kiborulni, gyűlölte a diáktársait és a tanárait is. Egyszer egy egészségügyi központba is bejelentkezett, mert nemváltó műtétet akart csináltatni, ám a váróteremben meggondolta magát.

A folyamatos frusztráltsága miatt ekkor kezdett azon gondolkodni, hogy ölni akar, de úgy akarja csinálni, hogy ne bukjon le.

25 évesen fejezte be a doktori tanulmányait és a Kaliforniai Egyetem legfiatalabb matematika professzora lett. A diákok értékelései azonban rosszak voltak róla, nem magyarázta el rendesen a tananyagot és türelmetlen volt a lassú diákokkal, ezért két év után otthagyta az egyetemet. A családjának azt mondta, hogy a technológiai fejlődés a közeljövőben katasztrofálisan fog hatni az emberiségre és ő ezt nem akarja elősegíteni azzal, hogy matematikát tanít. A családja furcsállta Ted viselkedését, de támogatták őt. Kaczynski végül Montana állam egyik eldugott szegletében telepedett le, ahol saját maga építette meg az egyszobás faházát. 

Ted Kaczynski, elítélt
Ted Kaczynski letartóztatási képe.
Fotó: Bureau of Prisons/Getty Images / Bureau of Prisons/Getty Images

Az otthona minden kényelmet nélkülözött, nem volt benne sem áram, sem víz, a fürdést egy közeli patakban oldotta meg. 

Eleinte az öccse is vele akart tartani, később azonban úgy döntött, hogy nem akar a civilizációellenes bátyjához láncolva élni, ezért Iowában vállalt tanári állást. A családja mindvégig abban reménykedett, hogy a férfi majd meggondolja magát és visszatér a normális életbe, azonban Ted egészen a letartóztatásáig a faházban maradt. A férfit eleinte megnyugtatta a vidéki környezet, olvasott, megtanulta, hogyan kell a vadonban túlélni, hogy melyek az ehető vadnövények és még új növények kifejlesztésével is kísérletezett, és vadászott. 

A modern élet velejáróit azonban nem tudta teljesen elkerülni, minden zavarta, aminek köze van a technológiához, de a legjobban a repülőgépek és a helikopterek idegesítették. Néha a puskájával megpróbálta ezeket lelőni, de ettől csak még zaklatottabbá vált.

1978 májusában küldte az első levélbombáját egy egyetemi professzornak, de végül a tanár éleslátása miatt értesítette a rendőrséget. Ezért és a bomba kezdetlegessége miatt csak egy rendőrnek a keze sérült meg. A következő évben egy repülőgépen akart robbantani, azonban a bomba csak füstölni kezdett. A pilótának kényszerleszállást kellett végrehajtania, többen füstmérgezést kaptak.

A hatóságok szerint, ha a bomba gyújtószerkezete nem hibásodott volna meg, akkor a gép minden utasa meghal.

Mivel a repülőgépek elleni támadások szövetségi bűnténynek számítanak, ezért az FBI kezdett nyomozni az ügyben, ők nevezték el a robbantót, akit az UNABOM betűszóval jelöltek, amik az angol university and airline bomber szavakból tevődtek össze.

Az első komolyabb sérüléssel járó támadás 1985-ben történt, amikor a Kaliforniai Egyetem egy hallgatója kapott egy csomagot. A férfi, aki a légierőnél szolgált kapitányként, négy ujját és az egyik szemét veszítette el.

A bombában található alkatrészeken az FC felirat szerepelt, amiről később kiderült, hogy a Freedom Clubot jelenti.

Ezután két számítógép-szaküzletet támadott meg, az egyik bolt tulajdonosát a bomba meg is ölte. Kaczynski 6 év szünetet tartott, majd 1993-ban levélbombát küldött a Yale egyik tanárának, aki egy programozási rendszert alkotott meg. Még ugyanebben az évben egy genetikus is kapott tőle levelet. 1994-ben egy reklámipari vezetőt ölt meg, tettét később azzal indokolta, hogy ő csak igazságot tett, mert a reklámipar befolyásolja az emberek elméjét.

Utolsó áldozata 1995-ben a Kaliforniai Erdészeti Társaság elnöke volt.

A rendőrség összesen 16 bombát köt Kaczynskihez, aminek következtében 23 ember sérült meg és 3-an meghaltak.

Ted Kaczynski, elítélt
Ted Kaczynski kunyhója
Fotó: San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images / cle/Hearst Newspapers via Getty Image

A robbantások mellett a lakóhelye közelében sem maradt tétlen. Gyakran tört be üdülőházakba, ahol hószánokat és motorokat tett tönkre, cukrot öntött a helyi fakitermelők és bányászok gépeinek üzemanyagtartályába, a közvetlen szomszédjának pedig több kutyáját is megölte. Az is előfordult, hogy a bombái alkatrészeit a szomszédaitól lopta. Az évek során fokozatosan eltávolodott a családjától és teljesen magába fordult, mindenkit az ellenségének tartott.

Az erdész megölése után a New York Times és a Washington Post is kapott Tedtől egy 78 oldalas kiáltványt, amely Az ipari társadalom és annak jövője címet viselte.

A kiáltványhoz mellékelt levelében azt írta, hogy ha az újságok nem teszik közzé az írását, akkor újra robbantani fog. A sajtó egyeztetett a legfőbb ügyésszel és az FBI-jal, akik azt javasolták, hogy jelentessék meg az írást, hátha valaki felismeri a stílusát. A kiáltványában Kaczynski a fejlődést, a technológiát és a kapitalizmust támadta. Azt írta, hogy a fejlődés aláássa a személyes szabadságot és új normákat teremt, és ez el fogja pusztítani az egyéniséget és az ökológiai stabilitást.

Véleménye szerint azok sem tudják megállítani a negatív hatását a fejlődésének, akik jót akarnak. A médiát propagandának nevezte, és azt állította, hogy az egyetlen megoldás az erőszakos ellenállás. Kaczynski mindvégig "mi"-ként hivatkozott magára, és a "Szabadság Klub" nevében beszélt, amelyet levélbombáiban gyakran "FC"-ként rövidített.

Az írást Ted öccse, David is olvasta, aki az első olvasás után kevés esélyt látott arra, hogy a bátyja lenne a robbantó őrült. Végül a felesége unszolására a férfi úgy döntött, hogy alaposabban megvizsgálja a kiáltványt és összehasonlítja azokkal a levelekkel, amiket régebben a bátyja írt neki. Ezután David úgy látta jónak, ha értesíti az FBI-t.

A nyomozóiroda nagyon szívesen fogadott minden új információt a robbantóról, mivel hiába folytatták ellene a történetük leghosszabb és legköltségesebb nyomozását, nem jutottak hozzá közelebb.

A nyomozást az nehezítette meg, hogy Ted nagyon óvatos volt, nagyon keveset mutatkozott nyilvánosan, ha mégis, akkor álruhát viselt és többször hagyott maga után hamis bizonyítékot.

Végül 1996. április 3-án Ted Kaczynskit az erdészeti szolgálat kérte, hogy jöjjön ki a kunyhójából, hogy a telekhatár problémáját meg tudják beszélni. Amikor a férfi kilépett az ajtón, az FBI letartóztatta. Szerencse, hogy nem ütöttek rajta, mert a kunyhóban élesítésre kész bomba volt,

Ted úgy tervezte, hogy ha egyszer sarokba szorítják, akkor felrobbantja a házat és elmenekül Kanadába.

A kunyhóban rengeteg bizonyítékot találtak, többek között olyan szakkönyveket, amiket a férfi bombakészítéshez használt, a kiáltvány eredeti példányát és naplóbejegyzéseket, 1970-ig visszamenőleg. A naplók egy része kódolva volt, ami annyira bonyolult volt, hogy Kaczynski megoldókulcsot is írt hozzá, amit a rendőrök megtaláltak, így hozzáférést nyertek a férfi részletes vallomásához.

Ted Kaczynski, elítélt
Interjúkat is adott a börtönben
Fotó: Stephen J. Dubner/Getty Images / Stephen J. Dubner/Getty Images

A férfi ügyvédei a tárgyalás során elmebetegségre hivatkoztak, és ezt azzal támasztották alá, hogy egy épeszű ember sem akarna 25 évet eltölteni egy olyan kunyhóban, amiben Ted élt. Kaczynskinak azonban ez nem tetszett, ugyanis úgy gondolta, hogy az egész működése értelmetlenné válna azzal, ha őrültnek bélyegeznék meg.

Végül a vád pszichológusa vizsgálta meg, aki a 22 órás beszélgetés után azt mondta, hogy a férfi szellemileg alkalmas a tárgyalásra, azonban a téveszméi valószínűleg paranoid skizofréniából fakadnak.

Mivel az ügyészség tudta, hogy nem szabhatnak ki a betegsége miatt halálbüntetést, ezért alkut ajánlottak Tednek: ha elismeri a bűnösségét, akkor elkerülheti a halálbüntetést és azt, hogy elmebetegnek nyilvánítsak.

1998. január 22-én a férfi bűnösnek vallotta magát, nyolcszoros életfogytiglani börtönbüntetést kapott, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Később a vallomását vissza akarta vonni, de ezt a bíróság nem engedélyezte. A Sziklás-hegység alcatrazának nevezett börtönben tartották fogva haláláig, folyamatosan tartotta a kapcsolatot a rajongóival és könyveket is írt. A kunyhóját 2006-ban árverésre bocsátották, és jelenleg egy washingtoni kiállítás közkedvelt darabja.