Többé nem lehet örökbe fogadni elefántokat egy ázsiai országban

Vágólapra másolva!
Bangladesben új bírósági végzés született, amely a kritikusan veszélyeztetett vadon élő ázsiai elefántok védelmét biztosítja - megtiltja örökbefogadásukat és megvédi őket a kizsákmányolástól.
Vágólapra másolva!

Állatvédő csoportok üdvözölték, hogy a bíróság felfüggesztette az összes eddig érvényben lévő állattartási engedélyt, így a fiatal ázsiai elefántokat nem lehet többé befogni és fogságban tartani. Rakibul Haque Emil, a People for Animal Welfare (PAW) állatvédelmi alapítvány bangladesi csoportjának vezetője szerint ez egy mérföldkőnek számító végzés.

Az állatok egy részét kolduláshoz, cirkuszokban vagy utcai előadásokon használták.

Bangladesben mintegy 200 ilyen elefánt található és ezek fele fogságban él. Az ország korábban az ázsiai elefánt egyik fő élőhelye volt, de az orvvadászat és az élőhelyük elvesztése miatt jelentősen csökkent a számuk - írta a BBC.

A korábbi rendszer szerint a fiatal elefántokat fogságban lehetett tartani ott, ahol az erdészeti hivatal engedélyeket adott ki erre, hogy fakitermelő csoportok az állatokat rönkszállításra használják. Más állatokat cirkuszokba szállítottak.

A cirkuszokban elválasztják az elefántborjakat az anyjuktól, hónapokra bilincsbe verik őket, majd kínozzák őket, hogy trükköket tanítsanak nekik.

A kérdés tavaly került reflektorfénybe, amikor egy fiatal elefántot elgázolt a vonat, miután az utcán koldulásra használták. Az elefántokat gyakran élénk színekre festik, és fogvatartóik trükkökre kényszerítik őket. 2019-ben két lefogyott elefántot mentett meg a rendőrség, miután koldulásra használták őket az utak mentén.