Tavaly több mint egymillió szír és afgán migráns érkezett Európába

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
Migránsok gyülekeznek a "Hotspot" nevű műveleti központ előtt az olaszországi Lampedusa szigetén
Fotó: AFP/Alessandro Serrano
Vágólapra másolva!
Jelentősen megemelkedett a menedékkérelmek száma Európában, a tavalyi évben meghaladta az egymillió főt, mely az előző évhez képest 18 százalékos növekedést jelent.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió ügynöksége összesen 1,14 millió kérelmet regisztrált a 27 uniós tagállamban, valamint Norvégiában és Svájcban - derül ki a Vallettában szerdán közzétett éves jelentésből. Az előző évhez képest ez 18 százalékos növekedést jelent.

A menekültügyi hivatal szerint 

a legtöbb migráns ismét Szíriából érkezett, amelyet Afganisztán követ. 

Az év vége felé, az újabb gázai háború októberi kitörése után egyre több palesztin is Európába akart jönni. 

A cikkből kiderül, a számok alig maradtak el a migránsválság elindulásának évein tapasztaltaktól: 2015-ben (1,4 millió) és 2016-ban (1,3 millió) regisztráció érkezett be. 

Közölték, a jelentésben feltüntetett adatokban nincs benne az a több mint 4,4 millió ukrán állampolgár, akik az orosz támadó háború miatt az EU-ban kerestek menedéket, és ideiglenes védelmet kaptak.

A Die Welt megjegyzi, továbbra is Németország a legfontosabb célország, ahol ezen adatok szerint 2023 januárja és decembere között 334 ezer új kérelmet regisztráltak. A németországi adatok valamivel eltérőbb számokat mutat: a tavalyi év egészére vonatkozóan mintegy 329 000 kérelemről számolt be, így az összes kérelem csaknem egyharmada Németországa nyújtották be, ugyanannyi, mint a következő két országból, Franciaországból (167 000) és Spanyolországból (162 000) együttvéve.