Fokozódik a helyzet Németországban: már a repülőtéri dolgozók is sztrájkba kezdtek

repülőtér
Zárva lesznek az ellenőrzőpontok a frankfurti reptéren is.
Vágólapra másolva!
Több mint 1100 járattörlésre és késésre kell számítani csütörtökön tizenegy németországi repülőtéren a reptéri biztonsági dolgozók tervezett sztrájkja miatt. A biztonsági szolgálatok alkalmazottait a Verdi szakszervezet szólította munkabeszüntetésre a bértárgyalások alatt – közölte a repülőtér-üzemeltető vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a Flughafenverband AVD.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság összefoglalója szerint az egynapos munkabeszüntetés

Frankfurt, Hamburg, Bréma, Berlin, Lipcse, Düsseldorf, Köln, Hannover, Stuttgart, Erfurt és Drezda repülőtereit érinti, valamint mintegy 200 ezer utast.

A frankfurti repülőtéren zárva lesznek az ellenőrző pontok, így nem lehet majd bejutni a tranzit váróba – közölte a reptér üzemeltetője, a Fraport. Azok az utasok, akiknek Frankfurtból indul a járata, ne jöjjenek ki a reptérre – fogalmaz a közlemény. Hamburg, Stuttgart és Hannover repülőterei, valamint a Berlin Brandenburg reptér is hasonló értelmű közleményt adott ki.

A Lufthansa még szerdán közölte, hogy a sztrájk ellenére csütörtökön is tervezi menetrendjének nagy részét működtetni, bár az érintett repülőtereken nem lesz lehetőségük az utasoknak a biztonsági ellenőrzésre és a járatokra való felszállásra. A német légitársaság bejelentette egyúttal, hogy a belföldi járatok utasai

ingyen átválthatják jegyüket vonatjegyre, függetlenül attól, hogy a járatukat érinti-e a sztrájk vagy sem.

Zárva lesznek az ellenőrzőpontok a frankfurti reptéren is Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Megbukhat a német kormány

Korábban beszámoltunk arról, hogy Németországban a demonstráló gazdák mellett a fuvarozók és iparosok is kivonultak teherautóikkal egy berlini tüntetés helyszínére, ahol már délelőtt is több ezren voltak. Súlyos gazdasági problémák, összeomló költségvetés, elszabadult migráció és energiaárak, folyamatos koalíciós viták - így lehetne a legjobban összegezni a német baloldali kormány eddigi teljesítményét. Mindez pedig elvezetett a gazdák több mint három hete tartó demonstrációjához. Az Olaf Scholz szocdem kancellár által összetákolt SPD-Zöldek-Szabad Demokraták-koalíció társadalmi támogatottsága gyakorlatilag összeomlott a mögöttünk hagyott két évben, a legnagyobb nyertes pedig a bevándorlásellenes AfD lett, amely több mint megduplázta a támogatottságát. A baloldali kormány persze a genderpropaganda terén nagyon jól teljesít, azonban amikor komolyabb kérdések, mint az ipar- és energiapolitika, kerül szóba, akkor már kifogynak az ötletekből. Olaf Scholz gondjait csak tovább növelte, hogy egy novemberi alkotmánybírósági döntés miatt teljesen összeomlott a német költségvetés.