Magyar segítséggel számolnák fel az éhínséget Csádban

200 ezren menekültek a szomszédos Csádba
200 ezren menekültek a szomszédos Csádba
Vágólapra másolva!
Az afrikai országban nemrégen hirdettek élelmezésügyi vészhelyzetet, mert már nem tudják ellátni a csaknem másfél millió menekültet. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereinek közreműködésével például egy olyan egyedülálló tevegazdaságot alakítanának ki, amelyben exportra is elegendő mennyiségben állítanának elő tevetejport.
Vágólapra másolva!

Jelenleg 1,4 millió menekült tartózkodik Csádban, a Száhel-övezet utolsó stabil államában. A magyar kormány az Európába tartó migráció visszaszorítása érdekében több területen nyújt segítséget az afrikai országnak. Orvosi és katonai misszió küldésén túl a gazdasági együttműködés fejlesztéséről is tárgyaltak, és ezen belül a mezőgazdaságra is kiterjed Magyarország szerepvállalása. A magyar segítségre nagy szükség van, ugyanis pénteken élelmezésügyi vészhelyzetet hirdettek ki Csádban, amely összefüggésben van az ott tartózkodó menekültek hatalmas számával.

Az magyar agrár- és élettudományi egyetem trópusi és szubtrópusi fejlesztési divíziójának munkatársai az élelmiszerválság enyhítése érdekében most olyan ismereteket adnak át a helyi termelőknek, aminek köszönhetően a szélsőséges időjárási körülmények között elő tudják állítani a szükséges élelmiszereket.

Az egyetem tavaly kezdte meg a munkáját Csádban. Nemcsak elméleti, hanem gyakorlati ismereteket is átadnak a magyar szakemberek. Csádban él a Szubszaharai Afrika legnagyobb, 10 milliós teveállománya. A magyar szakemberek segítségével tevetejből tejport állítanak majd elő, ami Csádnak akár exportcikkévé is válhat. Ehhez olyan tevegazdaságokat alakítanak ki, ami egész Afrikában egyedülálló lesz.

„A magyar agrár és élettudományi egyetem tejkísérleti intézete rendelkezik egy olyan tudással, olyan módszerrel, amely alkalmas a tevetejből port készíteni, melyre jelenleg is kiemelt kereslet van a világban. Szeretnénk ezeket a mezőgazdasági ismereteket átadni a helyi lakosságnak, kiemelni őket az éhezés fázisából, és megmutatni nekik, hogy a száraz évszakban is meg tudják termelni az alapvető élelmiszereket” – mondta Máthé László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektori főtanácsadója.

A csádi termelők nemcsak a tevetejpor előállításában számíthatnak a magyar agrárszakemberek munkájára.

Termőterület-bejárásokat szerveznek és folyamatosan egyeztetnek a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központtal. Emellett megbeszéléseket folytatnak a szakemberképzés lehetőségeiről, felmérik a takarmányozási lehetőségeket a helyi növényfajták bevonásával, és az állatbetegségek kezeléséhez is segítséget nyújtanak.

Időközben  megkezdte működését Csádban a Hungary Helps Ügynökség első afrikai kirendeltsége. Minderről Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár beszélt.