Több ezer ember vált hajléktalanná Japánban a földrengés után

Vágólapra másolva!
Japánban több mint 14 ezer ember továbbra is közösségi központokban lakik, egy hónappal azután, hogy 7,6-os erősségű földrengés rázta meg a Japán középső részén lévő Noto-félszigetet - közölte a Kyodo japán hírügynökség csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A helyi önkormányzatok minél előbb átmeneti lakóhelyek megteremtésén dolgoznak, miközben az élelmiszerellátás és egyéb szolgáltatások továbbra is akadoznak az érintett területeken.

Helyi médiajelentések szerint

több mint 43 000 házban keletkezett kár,

főként a Noto régióban - írja az NHK World Japan.

A 238 ember halálát okozó földrengés túlélői a normál életük újraindításáért küzdenek, azonban az elzárt utak okozta közlekedési problémák az ellátási lánc akadozása miatt befolyásolják az élelmiszerboltok működését, így nehezebb a friss élelmiszerek beszerzése.

A Japán-tenger partján fekvő Isikava prefektúra kormányzója, Hasze Hirosi elmondta, hogy egy újonnan létesített újjáépítési központon keresztül fogják segíteni a helyreállítási munkálatokat.

A központi kormányzat a tervek szerint egyenként legfeljebb 6 millió jent (14,5 millió forint) biztosít a régebbi háztartásoknak.

A kormányzó elismerte, hogy nem ment zökkenőmentesen a kitelepítés és kimenekítés, és elnézést is kért, mondván; kommunikációs problémák merültek föl az információközlés során.

Isikava prefektúrában csaknem 10 ezer ember továbbra is ideiglenes központokban, például tornatermekben keres menedéket,

ezért a prefektúra 8 ezer már meglévő ideiglenes lakóegységet biztosított az evakuáltak számára, beleértve a közeli prefektúrákban lévőket is.

Ezenfelül Isikava egyik legsúlyosabban érintett városában, Vadzsimában 18 ideiglenes lakóegységet építettek, míg Szuzuban jövő keddre várhatóan 40 lakás készül majd el.

Nagy gondot okoz a vízellátás is. Isikava prefektúrában több mint 50 000 otthon maradt víz nélkül - írja a Japan Times.

A Kyodo japán hírügynökség által idézett helyi lakos, Isibe Fumio elmondása szerint:

A 75 éves férfi, aki egy vadzsimai közösségi központban talált menedéket kifejtette, hogy a stressztől aludni sem képes, és az egész teste fáj, mert egy vékony matracon kell aludnia.
"A kitelepítettek egyre csendesebbek. Lassan mindannyian elérjük a tűréshatárunkat" - mondta a férfi.

A lakosok az élelmiszer-ellátási gondok miatt, friss alapanyagok hiányában előrecsomagolt készételeket kénytelenek enni,

és a félsziget északi régiójának egyetlen kisboltláncához tartozó 13 boltja egyelőre nem üzemel.

A földrengés után készült drámai képeket itt tekintheti meg.