Katasztrófára készülnek Bolíviában, a hatóságok riasztották a lakosságot

Vágólapra másolva!
Bolíviában több száz településen adtak ki riasztást az özönvízszerű esőzések miatt. Az áradások és földcsuszamlások miatt eddig legalább 33 ember meghalt és a víztározók csordulásig megteltek.
Vágólapra másolva!

Bolíviában több száz városban és faluban adtak ki riasztást, mivel az özönvízszerű esőzés várhatóan további földcsuszamlásokat és áradásokat fog okozni- írja a Reuters.

November óta 33 ember halt meg az esőzések miatt.

A halálos áldozatok száma nyolcszor magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A hatóságok ellenőrzik a gátakat is, mivel attól tartanak, hogy azok túlcsordulhatnak.

A polgári védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy Bolívia 340 településéből 10 településen a legmagasabb, további 279 településen pedig a második legmagasabb, narancssárga riasztási fokozat van érvényben. A tisztviselők közölték, hogy Achocallába, 

egy 35 éves nőt és két gyerekét temette maga alá a házukat elborító sárlavina.

Csak ebben az egy esetben legalább 20 ember megsérült. La Paz tartományban a hatóságok szintén figyelemmel kísérik az Incachaca gát vízszintjét. A város polgármestere elmondta, hogy a tározó vízszintje "elérte a 100 százalékot".

Három további víztározó szintén teljesen megtelt. A heves esőzés Bolíviát a hosszan tartó aszály és az ország eddigi egyik legmelegebb telét követően sújtja - írja a Crisis24.

Októberben még emberek százai gyűltek össze az Incachaca víztározónál, hogy esőért imádkozzanak, mára pedig csordulásig megtelt - írja a BBC.