Fontos jeleket töröltek több észak-koreai honlapról

Kim Dzsongun személyesen tekint meg egy rakétakilövési gyakorlatot
Kim Dzsongun személyesen tekint meg egy rakétakilövési gyakorlatot
Vágólapra másolva!
Észak-Koreában a főbb weboldalakról eltávolították a Koreai-félszigetet ábrázoló grafikai elemeket, amelyekre a két Korea egyesítésének szimbólumaként tekintenek, miután Kim Dzsongun észak-koreai vezető kijelentette; nem törekszik a két ország egyesítésére.
Vágólapra másolva!

Hétfőn Phenjan eltávolította az ország külkereskedelmi weboldaláról és az idegennyelvű könyvkiadójának honlapjáról is a Koreai-félszigetet megjelenítő képeket. A múlt hónapban az észak-koreai állami műsorszolgáltató egy olyan térképet vetített adásában, amelyen csak a Koreai-félsziget északi részét emelték ki pirossal. 

Továbbá az NHK japán műsorszolgáltató a múlt héten azt közölte, hogy hivatalosan is eltávolították Észak-Korea himnuszának szövegéből az egyesült Koreát szimbolizáló kifejezést.

Az észak-koreai külügyminisztérium honlapján az ország himnuszának dalszövegében már nem szerepel a "háromezer li" kifejezés, amely a Koreai-félsziget nagyjából 1200 kilométeres hosszát fejezi ki archaikus mértékegységben.

A szöuli országegyesítési minisztérium múlt hét pénteken nemzetellenes cselekedetnek nevezte a lépést.

Kim Dzsongun még korábban a két Korea kapcsolatait "két ellenséges ország kapcsolataiként" írta le, illetve Észak-Korea alkotmányába vette, hogy déli szomszédja az ország "legfőbb ellensége".

Februárban Észak-Korea parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés megszavazta a Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodások felmondását.

Észak-Korera a Dél-Koreával fenntartott gazdasági kapcsolatok eltörlésével vélhetően még inkább elszigeteli magát a külvilágtól. A korábban is elzárkózó latorállam a koronavírus-járvány kitörésekor még inkább visszavonult a nemzetközi kapcsolatoktól. 2020 júniusában még a Keszong városban lévő, Korea-közi összekötő irodát is felrobbantoták, noha a két Korea legfontosabb gazdasági együttműkédésének tartott ipari parknak ez a város adott otthont.