Félelmetes bejelentés az atombombáról

Vágólapra másolva!
Az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden arra hívta föl a figyelmet, hogy nem átlátható Irán nukleáris programja.
Vágólapra másolva!

Annak fényében érkezett a figyelmeztetés, hogy a programot korábban vezető tisztviselő, Ali Akbár Szálehi bejelentette; minden rendelkezésre áll az országban nukleáris fegyver előállításához.

A NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi a Dubajban megrendezett kormányközi világtalálkozón (World Government Summit) kijelentette, hogy az Izrael és a Hamász közötti harcok miatt a Közel-Kelet tágabb értelemben egy "merő felgyülemlett kuszaság".

Irán a világhatalmakkal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás összeomlása után az urándúsítást pontosan a "fegyverminőségi szint" alatt folytatta. Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint Teherán azóta elég dúsított uránt halmozott föl, hogy ha úgy dönt, fegyvereket készíthessen. Amerikai hírszerzők mások mellett azonban úgy vélik, hogy Irán még nem látott neki atomfegyver kifejlesztésének.

"A nukleáris tevékenységekkel kapcsolatban Irán olyan arcát mutatja, amely nem teljesen átlátható. Ez természetesen nagyobb veszélyt is jelent" - figyelmeztetett Grossi, hozzátéve: "mostanában egyre több a zavaros beszéd az atomfegyverekről, a többi között Iránban is. Egy magas rangú tisztviselő azt mondta, minden rendelkezésre áll, csak nincs összeszerelve. Kérem, akkor árulják el, mivel rendelkeznek!" - mondta Grossi.

Szálehi helyi idő szerint késő este beszélt a lehetséges atomfegyverről az iráni televízióban.  

Rendelkezésünkre áll a nukleáris technológia minden elméleti és műszaki összetevője - mondta Szálehi.

Teherán 2015-ben kötött megállapodást a nemzetközi közösséggel, melynek értelmében korlátozta atomprogramját, cserébe a világ országai fokozatosan feloldották az Iránnal szembeni szankciók többségét. Az Egyesült Államok azonban kilépett a megállapodásból és visszaállította a büntetőintézkedéseket, ami miatt Irán is sorra jelentette be, hogy nem teljesíti a megállapodásból fakadó kötelezettségeit, s elkezdett ismét magasabb koncentrációjú uránt előállítani. Teherán 20 éve váltig állítja, hogy nem célja atomfegyver előállítása.