Elnök- és parlamenti választásokat tartanak Indonéziában

Vágólapra másolva!
Elnök- és parlamenti választások kezdődtek Indonéziában szerdán.
Vágólapra másolva!

Az ország legkeletibb részében, Pápua tartományban helyi idő szerint reggel 7-kor nyíltak meg a szavazóhelyiségek.
 

A mintegy 270 milliós Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa és a harmadik legnagyobb demokráciája, szerdán pedig több millió embert várnak az urnákhoz - írja a The Economic Times.
 

Az előzetes közvéleményékutatások szerint a jelenlegi védelmi miniszternek, Prabowo Subiantónak van a legnagyobb esélye váltani székében Joko Widodo jelenlegi államfőt.

 

Prabowo Subianto alelnökjelöltje Gibran Rakabuming Raka, Joko Widodo egyik fia. Widodo most fejezi be második ciklusát, így az ország törvényeinek értlemében már nem indulhat újra.
 

Az AP News szerint korábban ellenfelek voltak - Prabowo Subianto két elnökválasztáson maradt alul Joko Widodóval szemben - az államfő a kampány során kedvezően nyilatkozott egykori riválisáról.
 

A többi között a macskájával, Bobby Kertanegarával is kampányoló Prabowo Subianto egyik kihívója Ganjar Pranowo, Közép-Jáva tartomány kormányzója, valamint Anies Basdewan, a főváros, Jakarta korábbi kormányzója és volt oktatásügyi miniszter.


 

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután egy óra körül zárnak,  az eredményeket pedig várhatóan március végén véglegesítik.

Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szükséges többséget, az elnökválasztás második fordulóját júniusban tartják.

A választások során csaknem 259 ezer jelölt verseng a 17 ezer szigetből álló ország 20 600 tisztségéért.

 A szavazóhelyiségek hat órán át lesznek nyitva a három időzónával is rendelkező Indonéziában. A választási bizottság máris bejelentette, hogy a voksolás vélhetően késve kezdődik Közép-Jáva több, árvizek sújtotta településén.