Ekkor támadhatja meg Oroszország a NATO-t

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2024.01.10.
Vágólapra másolva!
Sürgősen fel kell készülni az erősödő orosz katonai veszélyre Troels Lund Poulsen szerint. A dán védelmi miniszter arról beszélt, hogy szerinte a NATO megváltoztatta az Oroszországtól érkező fenyegetések értékelését.
Vágólapra másolva!

Dánia védelmi minisztere, Troels Lund Poulsen figyelmeztetett: Oroszország a közeljövőben, azaz a következő három-öt év során komoly kihívást jelenthet a NATO-tagállamok számára. A Jyllands-Posten napilapnak adott interjúban – amelyet a Financial Times szemlézett – Poulsen arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO megváltoztatta az Oroszországtól érkező fenyegetések értékelését – írja cikkében a Mandiner.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.23.,
A 45. tüzérdandár ukrán tagjai által üzemeltetett svéd gyártmányú Archer Howitzer tüzel az orosz állások felé.
Fotó: AFP/Roman Pilipey 

Szerinte rövid időn, 3-5 éven belül Moszkva próbára teheti a szövetség kollektív védelmi elkötelezettségét az 5. cikkely alapján, ami jelentős feszültségnövekedést jelez az Oroszország és a nyugati szövetség között.

Poulsen hangsúlyozta az orosz katonai gyártási képességek jelentős bővülését, jelezve, hogy Moszkva nemcsak szándékot mutat támadások indítására, hanem hamarosan rendelkezik majd ehhez szükséges eszközökkel is. A dán politikus nyilatkozatával egybecseng svéd kollégájának álláspontja, aki szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt háborúra figyelmeztette a lakosságot.