Már legfőbb bizalmasa is figyelmeztet: veszélyes dologra készül Zelenszkij

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.15.,
Ukrainian soldiers hold their position at the front line near the Russian-occupied Ukrainian city of Horlivka, Donetsk region, on December 14, 2023. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere elmondta, hogy szerinte kötelessége felszólalni arról, hogy szerinte Ukrajna eltávolodott a demokratikus elvektől, amelyekért állítólag harcol – írja a Mandiner a Globe and Mail cikke alapján.
Vágólapra másolva!

Kijev polgármestere szerint országa rossz irányba halad, és egyre inkább autokratikussá válik.

Az elmúlt 23 hónapban Ukrajna fő televíziós csatornái egyetlen műsort sugároznak, az United News Telemarathont, amely kevés teret enged az eltérő hangoknak – miközben a Volodimir Zelenszkij elnököt és kormányát bíráló újságírókra nyomás nehezedik.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere Forrás: AFP/NurPhoto /Vladimir Sindeyeve

Klicsko elmondta azt is, hogy az orosz invázió 2022. februári kezdete óta országszerte több mint 200 polgármestert és helyi tanácselnököt váltottak le katonai adminisztrátorokkal.

Mindkét intézkedést a Zelenszkij által a támadásra válaszul kihirdetett hadiállapot keretében fogadták el. Klicsko azonban aggódik, hogy a szabadságjogok és a reformok, amelyekért az ukránok a század elején két nyugatbarát forradalom során harcoltak, semmivé válnak.

mondta az interjúban.

Azt mondja, ez zavarja, mert látott már ilyet korábban is – Oroszországban, ahol szinte semmi sem maradt az ellenzéki pártokból vagy a Vlagyimir Putyin elnököt kritizáló médiából.

– mondta.

Klicsko, a korábbi ökölvívó világbajnok elmondta, hogy aggodalmait megosztotta a Kijevben tartózkodó nyugati nagykövetekkel folytatott beszélgetések során. Arra a kérdésre, hogy e diplomaták közül néhányan osztják-e félelmeit, azt válaszolta: „Igen”.