Kolerajárvány pusztít Zambiában, már több százan meghaltak

Vágólapra másolva!
A zambiai súlyos kolerajárványban eddig 10 413 ember fertőződött meg, és 412 ember meghalt - közölte a zambiai közegészségügyi intézet a szerdán mért adatokkal.
Vágólapra másolva!

A zambiai kormány tömeges oltási programot indított, és napi 2,4 millió liter tiszta vizet biztosít a dél-afrikai ország érintett közösségeinek. Ezenfelül mozgósították az országos katasztrófavédelmet is, és január 29-ig elrendelték az iskolák bezárását.

A helyi egészségügyi minisztérium szerint tíz tartományból kilencben és az ország körzeteinek csaknem felében észleltek kolerás eseteket, és

a mintegy 20 millió lakosú országban naponta 400 esetet regisztráltak.

Ahogy korábban az Origo is beszámolt róla, két hete még csak 4000 körüli volt a fertőzöttek száma, ami mára 10 ezer fölé emelkedett.

- mondta Sylvia Masebo zambiai egészségügyi miniszter.

A zambiai járványban 229 ember azelőtt halt meg, hogy egészségügyi intézménybe kerülhettek volna - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az AP News szerint a fővárosban egy nagy futballstadiont alakítottak át, és ide szállítják kezelésre a fertőtő betegeket.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) lesújtóan magasnak nevezte, hogy

a három hónapos járvány kitörése óta körülbelül 4 százalékos a halálozási arány,

pedig kezelés esetén a kolera halálozási aránya kevesebb mint 1 százalék.

A kolera bakteriális fertőzés okozta betegség, amely általában szennyezett víz vagy élelem útján terjed és akut hasmenést, ennek révén kiszáradást okoz.

A közelmúltban Malawiból, Mozambikból és Zimbabwéből is jelentettek kolerás fertőzéseket, 2023 eleje óta összesen több mint 200 ezer esetet és 3 ezret meghaladó halálesetet jelentettek Dél-Afrikában - közölte az UNICEF.

Az ország elnöke korábban arra buzdította az embereket, hogy költözzenek városokból falvakba,

mivel egyes sűrűn lakott városi területeken a rossz higiénés körülmények jó táptalajt jelentettek a kolera gyors terjedésének - írja a BBC.