Több millió műanyag darabka lepte el a spanyol partokat

Vágólapra másolva!
Több millió műanyag pellet ömlött ki Spanyolországnál a tengerbe egy dán hajóból. Jelenleg önkéntesek dolgoznak a milliónyi szemcse összetakarításán. A helyiek természeti katasztrófától tartanak.
Vágólapra másolva!

December 13. óta több tucatnyi település partjait árasztja el a partra mosódott műanyag pellet.

A több mint 1000 zsáknyi pellet feltehetően december 8-án hullott le a dán Maersk vállalat által üzemeltetett Toconao hajóról a tengerbe.

Galícia északnyugati részén önkéntesek százai dolgoznak a kiömlött hulladék eltakarításán. A keletebbre fekvő Asztúria partjainál is riasztást rendeltek el.

A legsúlyosabban érintett terület a galíciai Noia kikötőváros környéke.

Az ügyészek vizsgálatot indítottak. Félő, hogy a szennyezés hamarosan továbbterjedhet keletre, az északi partok mentén, Baszkföld felé.

A Maersk szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy a hajózási vállalat sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, és kivizsgálja a történteket.

Az apró műanyaggolyók - amelyeket olyan hétköznapi termékek, mint például a műanyag palackok gyártásához használnak - kevesebb mint 5 milliméter szélesek, ami rendkívül megnehezíti összegyűjtésüket.

Az önkéntesek átfésülik a partokon a homokot és a vizet szitálják, hogy megtalálják a műanyaggolyókat.

A hatóságok szerint a PET műanyagból készült pellet nem mérgező. Mégis attól tartanak, hogy a szennyezés mértéke veszélyezteti az élővilágot, a környezetet és a térség halászati iparát. Az állatok gyakran összetévesztik ezeket az apró szemcséket a táplálékkal.

A pelletet az állatok lenyelhetik, amely hozzájárul a tápláléklánc műanyagszennyezéséhez, amelyben az emberek is érintettek.

A PET nem bomlik le, és akár évszázadokig a környezetben maradnak.

Évente körülbelül 300 millió tonna pelletet gyártanak, amelyből a feltételezések szerint mintegy 230 000 tonna kerül az óceánokba - írja a BBC News.

A partmenti vizekben akár öt kilogramm műanyag is lehet. A vízbe hullott makroműanyag darabkák akár óriási távolságokat is megtehetnek, így a műanyagszennyezés mára nemzetközi problémává nőtte ki magát.