Skóciába telepítettek át az ukrán állatkert fekete medvéjét - videó

Yampil fekete medve
Vágólapra másolva!
A Skóciában található Five Sisters Zoo fogadta be az ukrán állatkert Yampil nevű ázsiai fekete medvéjét, aki eredetileg az ukrajnai Donyeck régió állatkertjében élt.
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonák egy elhagyatott állatkertet fedeztek fel a faluban, amikor 2022 júliusában a területre érkeztek.

Az állatkert közel 200 állata közül Yampil azon kevés állat egyike volt, amelyek túlélték a támadásokat.

Az állat több drámai pillanatot élt túl.

Egy gránát nem sokkal azelőtt robbant fel a medve ketrece mellett, hogy az önkéntesek rátaláltak. Az állat agyrázkódást szenvedett.

A medvék, akárcsak az emberek, a poszttraumás stresszhez hasonló mentális problémáktól szenvedhetnek, miután valamilyen traumatikus dolgon mentek keresztül.

A skót állatkert munkatársait értesítették a medvéről

- mondta Brian Curran, az állatot befogadó Five Sisters Zoo tulajdonosa.

Yampil pénteken a kora reggeli órákban érkezett meg a skót állatkertbe. A gondozók remélik, hogy békésen alszik majd téli álmot.

Az állatkert létrehozott egy online adománygyűjtő oldalt, és 200 000 fontot (88 millió forintot) tűzött ki célul Yampil új ketrecének építésére és fenntartására. Eddig az összeg 1/3-a gyűlt össze egyéni adományokból és helyi vállalkozásoktól. Az állatkert igazgatója elmondta:

A medve most egy ideiglenes ketrecbe költözik, ahol folytatja a gyógyulását, vagy téli álmot alszik - ez időt ad az állatkertnek arra, hogy folytassák az adománygyűjtést az állandó ketrecére - írta az ITV.

Az ENSZ szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta több mint 13 millió ukrán kényszerült elhagyni otthonát. Számtalan állat is hátramaradt, akik kénytelenek voltak az orosz támadások és a hideg időjárás közepette a túlélésért küzdeni.