Közel a vég: elfogytak a katonák Ukrajnában

conflict Horizontal
Önkéntesek harci kiképzése az ukrán hadsereg harkovi oktatóbázisán
Vágólapra másolva!
Az ukrán hadsereg és a gazdaság párhuzamos működtetése csak külföldi finanszírozási segítséggel működik, de ha újabb százezreket soroznak be katonának, az már megroppanthatja Ukrajna gazdasági hátországát. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a kegyetlen kényszersorozás ellenére sincs, aki harcoljon.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg becslése szerint 500 ezer új katonára lenne szüksége, hogy hatékonyan felvegye a küzdelmet a frontszakaszokon bevetett, az orosz hivatalos közlés szerinti összesen 617 ezer orosz katona ellen. Ennyi új kiképzett harcosra lenne szükség ahhoz, hogy a fáradt, radikálisan kihasznált alakulatok hazatérhessenek pihenni, és helyettük egy rotációs váltás érkezzen.

Az ukrán hadsereg saját nyilvános adatai szerint 850 ezer katonával rendelkezik – a háború kirobbanásakor rengeteg ukrán jelentkezett önként szolgálni hazafias okokból, sok ezren külföldről kiépített egzisztenciájukat hagyták ott, hogy az országot megtámadó orosz hadsereg ellen harcoljanak.

Lassan két évvel a háború elkezdődése után ez a lelkesedés drámai módon visszaesett,

és ennek csupán az egyik összetevője az, hogy a háború állóháborúvá, vérszivattyúvá változott, a frontvonalon a túlélés esélye nagyon lecsökkent, az elesettek száma százezres.

Önkéntesek harci kiképzése az ukrán hadsereg harkovi oktatóbázisán Forrás: AFP/Sergey Bobok

A gazdasági egyensúly problémája

A mozgósítás ügyének a legnagyobb kerékkötője az, hogy a hadsereg munkaképes férfiakat von el a termelésből, ennek pedig már statisztikailag látható, súlyos hatása van az ukrán gazdaságra.

Az ukrán GDP ötödét, vagyis 214 milliárd dollárból 46 milliárdot költ az állam a háborúra

– ennek felét a hadsereg kiadásaira, a negyedét pedig a hadiipari szektor fejlesztésére költik; az állami költségvetés majdnem egésze a háború finanszírozására megy el, míg az ukrán állam költségeit, az ukrán gazdaság működtetését az amerikai és az európai támogatásokból tudják csak állni – írja a Politico.

Félmillió új katona kiállítása becslések szerint 12 milliárd euróba kerülne az ukrán államnak; egy ukrán katona pénzügyi fedezetét hat ukrán állampolgár adói képesek garantálni, így

500 ezer új katona hadrendbe állításához 3 millió új adófizető megjelenése lenne szükséges.

Az új, átdolgozott mozgósítási törvényen már dolgozik az ukrán kormány, mihamarabb el akarja fogadtatni a kijevi parlamenttel, a matek azonban az újabb törvényhozási körben is rendkívül nehéz lesz - írja a Mandiner.