Egész Németország leállhat a tüntetéssorozat miatt - videók

agriculture politics demonstration Horizontal
Farmers demonstrate against government plans to scrap diesel tax subsidies for agriculture vehicles in Dresden, eastern Germany, on January 10, 2024. The government already partially walked back the planned subsidy cuts. A discount on vehicle tax for agriculture would remain in place, while a diesel subsidy would be phased out over several years instead of being abolished immediately, the government said. The agriculture sector however said the move did not go far enough and urged the government to completely reverse the plans, announced after a shock court ruling forced the government to find savings in the budget for 2024. (Photo by JENS SCHLUETER / AFP)
Vágólapra másolva!
Teljesen megbénult Németország a gazdák és a mozdonyvezetők útlezárásai és sztrájkja miatt, és egész hétre le is állhat az ország a tüntetéssorozat miatt. Csütörtökön Hamburgban demonstrálnak a gazdák. A németeknek nagyon elegük van az Olaf Scholcz vezette baloldali-zöld kormányból, akik a megszorításokon kívül nem képesek más intézkedést hozni. A német mellett az osztrák és a román gazdák is az utakra vonultak Brüsszel miatt. 
Vágólapra másolva!

Az SPD, a Zöldek és az FDP alkotta, 2021 őszén hatalomra kerülő jelzőlámpakormány a CDU-s Angela Merkel tizenhat évi kancellársága után nagy becsvággyal vágott neki a közös munkának, magát a haladás koalíciójaként meghatározva. A programon egy teljes baloldali agenda állt, minden velejárójával.

A modernizáció jegyében nemcsak a vélt vagy valós társadalmi elvárásoknak megfelelni próbáló Merkel politikáját viszik tovább teljes meggyőződéssel, főleg gender-, bevándorlás- és energiakérdésekben, de mindenáron egy sokkal radikálisabb, dogmatikus baloldali identitáspolitikát igyekeznek megvalósítani.

Tudni kell, hogy Merkel a zöld- és baloldali szavazók körében mindig népszerűbb volt, mint a konzervatív szavazóbázison belül. Most a baloldali ideológia teljes mértékben átgázol a németek életén, ők pedig egyre inkább elfordulnak a kormány és az azt alkotó pártok radikális ötleteitől és politikai megvalósításuktól. Ennek egyik eredménye a napok óta hatalmas tüntetés és sztrájk az országban. Csütörtökön Hamburg környékén demonstrálnak majd a gazdák.

Nagyon elegük van a német gazdáknak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

Dühösek a gazdák

A német polgárok felismerték, hogy Németország a végkimerülési szakaszba került – reagált az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt arra, hogy a német szövetségi kormány újabb társadalmi csoportot haragított magára. Az agrártámogatások tervezett megvonása miatt dühös gazdák tömegei kezdtek többnapos demonstrációba Németország-szerte. Traktorokkal és mezőgazdasági gépekkel bénították meg az ország számos bekötőútját, főútját és autópályáját − írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A megszorításokat első körben az agrárszektorból élők érzik a bőrükön, azonban hamar lecsapódik a fogyasztókra is, erre emlékeztet az AfD. A német kormány elfeledkezik arról a sok nehéz sorsról, amelyet a deindusztrializációs politikája okozott. A magas energiaárak magasabb termelői árakhoz vezetnek. A drága energia és üzemanyag, az infláció, a magas útdíj- és egészségbiztosítási költségek miatt a lakosság széles rétegei számára aligha megfizethető az élet. A magas termelői árak a megnövekedett szállítási költségekkel együtt magas fogyasztói árakhoz vezetnek – írja közleményében a párt.

A vonatvezetők is sztrájkba léptek

Mindezzel párhuzamosan a személyszállító vonatok teljesen leálltak, a szokásos távolsági járatok közül pedig csak minden ötödik közlekedik. A vonatvezetők sztrájkja egybeesik a gazdák országos akciójával. A német gazdák azért tiltakoznak, mert a baloldali berlini kormány súlyos megszorításokkal akarja sújtani a mezőgazdasági ágazatot.

A vasúti alkalmazottak az inflációt kompenzáló béremelések mellett a 35 órás, négynapos munkahét bevezetéséért is tüntetnek.

A sztrájk ideje alatt egyébként rendkívüli menetrend van érvényben, a szokásos távolsági járatok mintegy 80 százalékát törölték. A vonatvezetők tiltakozása egybeesik a gazdák országos tiltakozásával.

Olaf Scholz kancellár és kabinetje súlyos megszorításokkal próbálja kihúzni Németországot a gazdaságú kátyúból, amibe saját maga kormányozta az országot. Szakértők szerint a német kormány nem is lazíthat a megszorításokon. A kancellár ugyanis bejelentette, hogy folytatja Ukrajna pénzügyi és katonai támogatását.

Írtunk arról is, hogy egyre több jel mutat arra, hogy a hárompárti német baloldali kormánykoalíció nem tudja kitölteni hivatali idejét, hiszen látványosan nem képes úrrá lenni a különböző válságokon, amelyek közül sokat ő maga okoz; támogatottsága folyamatosan csökken, ráadásul komoly belső feszültségek is tépázzák. A 2023-as évet sikerült túlélniük Scholzéknak, de 2024 még nehezebbnek ígérkezik. Berlinben pedig - egészen példátlan módon - február 11-én több helyen meg kell ismételni a 2021-es parlamenti választást szabálytalanságok miatt.

Az osztrákok is csatlakozhatnak a demonstrációhoz

Németországhoz hasonlóan a mezőgazdaság helyzete Ausztriában is siralmas.

– jelentette ki Peter Schmiedlechner, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti képviselője. A jobboldali párt mezőgazdasági szóvivője szerint Németországban és Ausztriában évek óta tart a gazdák halála. Nem lehet cél a hazai termelés gyengítése és korlátozása, ugyanakkor a sokkal rosszabb körülmények között előállított élelmiszerek behozatala. A német szivárványkormány kísérlete teljesen megbukott. Most az a fontos, hogy Ausztriában is megakadályozzunk egy ilyen konstellációt.

Az FPÖ politikusa arra a tüntetéssorozatra reagált, amely hétfőn kezdődött, és amelyet a német gazdák azért szerveztek meg, mert valósággal megsarcolná őket a szövetségi kormány a különböző agrártámogatások megvonásával - írta a Magyar Nemzet.

Peter Schmiedlechner kiemelte, hogy az osztrák kormány hozzáállása kísértetiesen hasonlít a német szivárványkormányéhoz.

– bírálta a kormány képmutatását az FPÖ politikusa. A jobboldali képviselő szerint idő kérdése, és a demonstrációk átlépik a német határokat, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban is előfordulhatnak hasonló tüntetések.

Az osztrák gazdák nem jobbágyok, ezért itt az ideje, hogy véget vessünk a szolgalelkűségnek. Ki kell szállni a zöld megállapodásból, kevesebb uniós bürokráciára van szükség, és mellesleg a silány minőségű, a gazdákat ellehetetlenítő mezőgazdasági termékeket is be kell tiltani – sorolta a követeléseket Peter Schmiedlechner.

A román gazdáknak is elegük van

Mindezzel párhuzamosan forgalmi dugókat okozott Romániában a fuvarozók és a gazdák közúti tüntetése. Az első hírek a tüntetésről Buzau (Bodza) megyéből érkeztek, de Bukarest körgyűrűjén és Kolozsvár közelében is akadozik a közlekedés – számolt be a Maszol. Az E60-as főúton Kolozs megyében, Gyalunál alakult ki torlódás, miután az ott felvonuló teherautók csökkentett sebességgel haladtak.

A közúti fuvarozók elégedetlenek a kötelező gépjármű-biztosítás magas árával, azzal, hogy GPS-rendszert kér tőlük az adóhatóság, de emellett vámolási és egyéb adóügyi eljárásokat is nehezményeznek.

Augustin Hagiu, a Román Szállítmányozók Szövetségének (FORT) elnöke ársapka bevezetését szorgalmazza a nehéz haszonjárművek kötelező felelősségbiztosítására, és dömpingellenes törvény megalkotását is indokoltnak tartja - írta a hirado.hu.

A spontán akcióhoz az ország több pontján a gazdák is csatlakoztak. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter Facebook-oldalán kiadott közleményében kiemelte, hogy délig egyetlen szervezet sem vállalta fel a tüntetést, az általa vezetett tárcához nem is érkezett hivatalos formában követelés a gazdák részéről. Állítása szerint annyit tud, ami a sajtóban és a különböző nyilvános fórumokon megjelent, azaz a biztosításokkal és a traktorvezetői jogosítványokkal kapcsolatos elégedetlenség állította a gazdákat a tüntető fuvarozók mellé. A tárcavezető a jövő hétre találkozóra hívta a gazdálkodói szervezek és szövetségek képviselőit.

Vasile Stefanescu, a romániai szállítmányozók konföderációjának (COTAR) elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az általa irányított érdekképviseletnek nincs köze a szerdai tüntetésekhez. Állítása szerint a COTAR párbeszéd útján kívánja rendezni a problémákat.