Magyarország kulcsfontosságú tárgyalásokat kezdett Nigerrel a migrációról és a terrorveszélyről

Niger, migráció
A migrant shows a spent tear gas canister as he joins others demonstrating in Assamaka, Niger, on March 29, 2023. Every week, hundreds of migrants sent back from Algeria are stranded in Assamaka, the first village on the Niger border. They are now more than 4,500 wandering in this tiny patch of land swept by the winds. Malians, Guineans, Ivorians, Syrians, Bangladeshis discover a new purgatory after walking 15 km in the desert. (Photo by STANISLAS POYET / AFP)
Vágólapra másolva!
Míg az Európai Unió a tavaly júliusi államcsíny miatt szankcionálta Nigert, ez hátráltatja az Afrika és Európa közötti migrációs útvonalak megfigyelését. Magyarország ezért úgy döntött, hogy párbeszédet kezd a nigeri hatóságokkal, hogy megpróbáljon együttműködni velük a kérdésben – írja egy afrikai portál, az Actu Cameroun. Mint ismert, a terrorfenyegetettség az utóbbi időben egyre növekvő kockázatként jelentkezett a térségben, ami a helyi lakosság életkörülményeinek romlását okozza. Magyarország arra törekszik, hogy megértse, hogyan tud együttműködni az érintett partnerekkel ebben a kérdésben, a helyszíni segítségnyújtás elve alapján.
Vágólapra másolva!

Tekintettel arra, hogy Nigernek központi szerepe van a migrációs útvonalak nyomon követésében, Magyarország párbeszédet kezdeményezett az illetékes nigeri hatóságokkal a jelenlegi nigeri kormány álláspontjának és gondolkodásának megértése érdekében – szemlézi az afrikai portál az About Hungary című lap írását.

A portál szerint erre azért van szükség, mert Magyarország hozzá kíván járulni az Európára nehezedő migrációs nyomás csökkentéséhez. A nigeri vezetőkkel tervezett kapcsolataiban Magyarország a nyugati szövetségi rendszerben bevett gyakorlatot követi.

A terrorfenyegetettség az utóbbi időben egyre növekvő kockázatként jelentkezett a térségben, ami a helyi lakosság életkörülményeinek romlását okozza.

Magyarország arra törekszik, hogy megértse, hogyan tud együttműködni az érintett partnerekkel ebben a kérdésben, a helyszíni segítségnyújtás elve alapján.

Nagy a baj, ha nem állítják meg az illegális migrációt Forrás: AFP/Stanislas Poyet

Mindezek figyelembevételével Magyarország kész diplomáciai egyeztetéseket folytatni Niger politikai vezetőivel a fent említett kérdésekben.

Ezekre a megbeszélésekre – elsősorban a migrációról és a terrorizmus veszélyeiről – a nigeri külügyminisztériumban kerül sor.

Magyarország és Európa érdeke is a stabil Száhel-öv

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szombaton Facebook-oldalán a térségben Máthé László Eduárddal, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztossal tett kétnapos látogatásáról számolt be.

Azbej Tristan Facebook-oldalán megosztotta a miniszteri biztos Niger fővárosából, Niamey-ből írt aznapi bejegyzését. Máthé László Eduárd a posztban úgy fogalmazott: "Európa biztonsága a Száhel-övezetben kezdődik", a bejegyzéshez feltöltött videóüzenetben pedig kijelentette, hogy "a párbeszédre Nigerrel szükségünk van".

UGYANIS - MINT MONDTA - OLYAN HELYZET ÁLL ELŐ A KÖZELMÚLTBAN MEGHOZOTT DÖNTÉSEK MIATT, AMELY KÖZVETVE MAGYARORSZÁG, ÉS KÖZVETLENÜL AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGÁT VESZÉLYEZTETI.

– hangsúlyozta Máthé László Eduárd. A miniszteri biztos egy másik közösségi platformon, az X-en (korábban Twitter) a nigeri látogatásról angol nyelvű bejegyzésében szombaton azt közölte:

MAGYARORSZÁG KÉPVISELETÉBEN ÚJRAINDÍTOTTA A SZÁHEL-ÖVEZETEN KERESZTÜLI ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓRA ÉS A TERRORFENYEGETÉSRE ÖSSZPONTOSÍTÓ TÁRGYALÁSOKAT NIGER KÜLÜGYMINISZTERÉVEL.