Több mint ötven év után került vissza egy festmény a tulajdonosához

Vágólapra másolva!
Egy 18. századi brit festményt, amelyet New Jersey-i maffiózók loptak el még 1969-ben, több mint fél évszázaddal később visszakerült ahhoz a családhoz, amely a nagy gazdasági világválság idején 7500 dollárért vásárolta - jelentette be pénteken az FBI Salt Lake City-i kirendeltsége.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok úgy vélik, hogy a festményt egy volt New Jersey-i tisztviselő segítségével lopták el, majd éveken át a szervezett bűnözés tagjai között cserélt gazdát, többször is, mielőtt a Dél-Utah állambeli St. George városába került.

Egy utahi férfi 1989-ben vásárolt egy házat Floridában idősebb Joseph Covellótól - egy elítélt maffiózótól, aki kapcsolatban állt a Gambino családdal -, és a festmény is benne volt az adásvételben - közölte az FBI.

Miután a vevő 2020-ban meghalt, egy utahi könyvelőcég, amely a vagyonát akarta felszámolni, értékbecslést kért a festményről, és kiderült, hogy valószínűleg egy ellopott műről van szó - írja az AP NEWS

A festményt, amely körülbelül 1784-ből származik, az FBI lefoglalta a tulajdonosa kilétének tisztázásáig, majd január 11-én visszaadta a 96 éves newarki Dr. Francis Woodnak, a festmény eredeti tulajdonosának, Dr. Earl Wood fiának, aki még az 1930-as években vásárolta meg a képet.

Az FBI szerint a képet Earl Wood házából három férfi vitte el, akik az 1999-ben meghalt Anthony Imperiale, New Jersey állam egykori szenátorának az irányításával dolgoztak.

A kép festője John Opie korának egyik legjelentősebb brit történelmi és portréfestője volt - mondta Lucinda Lax, a Yale Center for British Art kurátora - írja a FOX13.

Festményei olyan nagy aukciósházaknál keltek el, mint a Sotheby's és a Christie's, köztük egyet 2007-ben csaknem 1 millió dollárért vettek meg.

Opie gyakran ábrázolt brit királyi családtagokat és az elit más tagjait. De a hétköznapi életből is szívesen merített, mint például a most visszaszolgáltatott "The Schoolmistress" című képén, amelyen egy idősebb tanárnő ül egy asztalnál egy könyvvel, körülötte pedig fiatal diákok láthatóak.

Az amerikai hatóságok közlése szerint a festmény ellopásának ügyében nem emeltek vádat, mert a feltételezett tettesek mind halottak. A festményt ellopó három férfit haláluk előtt elítélték más, maffiával kapcsolatos bűncselekményekért - írja a CBS NEWS.