Hihetetlen módon próbálják elkerülni a besorozást Ukrajnában

politics defence armament Horizontal orosz ukrán háború
Egy ukrán katona a brit hadsereg észak-angliai kiképzőközpontjában
Vágólapra másolva!
Ukrajnában az interneten elkezdtek „öregember-maszkot" árulni, amely az eladók szerint megvédheti a hadköteles korú férfiakat attól, hogy nyilvános helyen idézést kapjanak, írja az Oroszországban és Ukrajnában egyaránt letiltott Strana nevű ukrán lap alapján a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az oldal screenshotokat is közölt cikkében, ezeken az látszik, hogy 13600 hrivnyát, azaz 130 000 forintot kérnek a „professzionális maszkokért."

A közzétett videókon, amelyeken a maszkot egy személyre helyezik, megállapítható, hogy meglehetősen valósághűnek bizonyul. Az egyetlen dolog, ami nem tőkéletes benne, az a szem körüli kontúr. A hiba elrejtésére az egyik hirdetésben az eladó a maszkkal együtt színezett szemüveget használt.

Azt nem lehet megállapítani, írja a Mandiner, hogy az eredeti cikkben szereplő videó tényleg Ukrajnában készült-e, vagy hogy tényleg valósak-e a screenshotok, de a forrás hitelességét erősíti, hogy a Strana egyébként Ukrajna egyik legelismertebb, legnépszerűbb lapja volt, míg aztán a Nemzetbiztonsági Tanács 2021-ben (először Ukrajnában) be nem tiltotta, 2022-ben pedig az orosz technológiai, kommunikációs és információs felügyelet lépte meg ugyanezt a háború kitörése után.