Nagy a baj: közelebb kerültünk az atomháborúhoz

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Szocsi, 2023. szeptember 15. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt (b) fogadja szocsi rezidenciáján, Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 15-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel
Vágólapra másolva!
Fehéroroszország új katonai doktrínát fog előterjeszteni, amely nukleáris fegyverek alkalmazását és használatát írja elő. Mint ismert, a háború kitörése után Vlagyimir Putyin atomfegyvereket telepített az országba. Most ez az intézkedés lehetővé fogja tenni ezeknek a fegyvereknek a használatát.
Vágólapra másolva!

Új katonai doktrínát fog előterjeszteni Fehéroroszország, amely első ízben rendelkezik a nukleáris fegyverek alkalmazásáról – közölte kedden a védelmi miniszter az Associated Press szerint.

 

Világosan közöljük Fehéroroszország álláspontját a területünkön állomásozó taktikai nukleáris fegyverek bevetéséről. Új fejezet jelent meg, amelyben világosan meghatározzuk szövetségeseinkkel szembeni kötelezettségeinket

 

– mondta Viktor Khrenin védelmi miniszter a fehérorosz biztonsági tanács ülésén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt fogadja szocsi rezidenciáján, Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 15-én Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

A doktrínát a parlamenttel párhuzamosan működő fehéroroszországi képviseleti testület, az Összfehéroroszországi Népi Gyűlés elé terjesztik jóváhagyásra. Az Oroszországgal szorosan szövetséges Fehéroroszország rendelkezett taktikai és nagy hatótávolságú nukleáris fegyverekkel is, amikor a Szovjetunió része volt, de a Szovjetunió összeomlása után átadta azokat Oroszországnak.

 

Oroszország tavaly taktikai atomfegyvereket küldött Fehéroroszországba, bár arról nincsenek részletek, hogy hányat.

Oroszország azt mondta, hogy továbbra is ellenőrzést tart fenn e fegyverek felett, amelyeket harctéri használatra szánnak, és amelyek rövid hatótávolsággal és viszonylag alacsony hozammal rendelkeznek.

Nem világos azonban, hogy az új doktrína hogyan alkalmazható az orosz fegyverekre.

 

Oroszország Fehéroroszország területét használta ahhoz, hogy 2022 februárjában csapatokat küldjön Ukrajnába, és azóta is fenntartja ott katonai bázisait és fegyvereit, bár a fehérorosz csapatok nem vettek részt a háborúban – írja az amerikai hírügynökség.