Az ENSZ gázai dolgozói is részt vettek a Hamász terrortámadásában

Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. A palesztin terület egészségügyi minisztériuma kétszáz paleszin haláláról és 160 sebesültről tájékozatott. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Vizsgálat indult az ENSZ alkalmazottjaival szemben, akik az október 7-i mészárlásában a Hamász terroristáival együtt gyilkolhattak.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Palesztin Ügynöksége (UNRWA) vizsgálatot indított több alkalmazottjával szemben, mert állítólag részt vettek a Hamász október 7-i mészárlásában.

A The Jerusalem Post arról írt, hogy az UNRWA megszakította a kapcsolatát az érintett dolgozóival. A szörnyű eshetőség előzménye, hogy az izraeli hatóságok tájékoztatták az ENSZ palesztin szervezetét, számos alkalmazottjuk részt vehetett a 2023. október 7-i Izrael elleni támadásokban. Ezt Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa jelentette be.

Azt közölte, annak érdekében, hogy megvédje az ügynökség humanitárius segítségnyújtási képességét, haladéktalanul felmondta a hírbe hozott alkalmazottak munkaviszonyát, ezzel párhuzamosan pedig vizsgálatot indított a teljes igazság feltárása érdekében.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Ugyanakkor Lazzarini nem árulta el a civil zsidó lakosság lemészárlásában állítólagosan közreműködő UNRWA-alkalmazottak számát, ahogy azt se, hogy ők pontosan hogyan vehettek részt a tömeggyilkosságokban. Ugyanakkor leszögezte, hogy a palesztin ügynökség minden olyan dolgozóját, aki aktív volt terrorcselekményekben, felelősségre fogják vonni, beleértve a büntetőeljárásokat is.

– hangsúlyozta. Az 1949-ben alapított UNRWA – amelynek legnagyobb adományozója 2022-ben az Egyesült Államok, Németország, az Európai Unió és Svédország volt – az elmúlt hetekben többször közölte, hogy a Gázai övezetben élők humanitárius segélyezése az összeomlás szélén áll.

Antonio Guterrest, az ENSZ főtitkárát tájékoztatták a vádakról, aki elborzadt – ezt a világszervezet szóvivője, Stephane Dujarric közölte. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt közölte, hogy az amerikai kormányzatot nyugtalanítják a hírek, amelyek szerint az UNRWA tizenkét alkalmazottja benne volt a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. Ezért ideiglenesen felfüggesztették a szervezet finanszírozását.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a hírre reagálva kijelentette: az Európai Uniót rendkívüli módon aggasztják a nemzetközi közösség, köztük az EU fontos partnerét, a palesztin menekültek támogatásában hosszú évek óta létfontosságú szerepet betöltő segélyszervezetet ért vádak.

– fogalmazott az uniós diplomácia vezetője. Közölte azt is, hogy az EU a leghatározottabban elítéli a Hamász terroristáinak Izrael elleni támadásait - írja a vg.hu.

A Fehér Ház is megerősítette, hogy az UNRWA munkatársai Izrael ellen dolgoztak.

Állításaik szerint legalább egy tucatnyian aktívan részt vettek az Izrael elleni támadásokban október 7-én.