Napokon belül az élelmiszerek is elfogyhatnak Németországban, egyre nagyobb a káosz - videók

Berlin, 2024. január 15.
Tüntető gazdálkodók traktorokkal és járművekkel a berlini kormányzati negyedben 2024. január 15-én. A parasztgazdák a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakoznak.
MTI/AP/Ebrahim Noruzi
Berlin, 2024. január 15. Tüntető gazdálkodók traktorokkal és járművekkel a berlini kormányzati negyedben 2024. január 15-én. A parasztgazdák a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakoznak. MTI/AP/Ebrahim Noruzi
Vágólapra másolva!
A tél még hosszú, kitartunk, üzenték a gazdák a német kormánynak, ha nem teljesítik követeléseiket. Újabb tüntetésekre szólítottak fel a gazdaszövetségek. Hétfőn hatalmas tömeg tüntetett Berlinben a baloldali kormány ellen. Olaf Scholz kormánya egyre közelebb áll a bukáshoz. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn gazdálkodók és szállítmányozók ezrei gyűltek össze nehézgépekkel a berlini Brandenburgi kapu környékére szervezett tüntetésre. Becslések szerint jóval több mint 5000 jármű, traktor és teherautó érkezett a fővárosba – idézték német lapok a rendőrség szóvivőjét. Az egy hete kezdődött országos tiltakozásokon a gazdák a szövetségi kormány megszorító politikája, a több mint 70 éve fennálló mezőgazdasági gázolajkedvezmény megszüntetése ellen tüntettek. A kormány, látva a gazdák haragját, visszavonta a mezőgazdasági gépjárművekre kivetni kívánt adó törlését.

A Német Gazdák Szövetsége azonban minden intézkedés eltörlését követeli. A gazdálkodók elnöke, Joachim Rukwied a Brandenburgi kapu előtt mondott beszédében az adóemelések eltörlését követelte, hogy a gazdák továbbra is "biztosíthassák az élelmiszer-ellátást". Amíg ez nem történik meg, addig a traktorokat nem távolítják el az utakról. Fontos része vagyunk Németországnak, jobb, ha ezt nem felejti el – mondta Rukwied a már az emelvényen álló Christian Lindner pénzügyminiszternek.

Lindner felszólalását a gazdák viharos tiltakozása kísérte bekiabálásokkal, tehénkolompok kongatásával. A pénzügyminiszter azt mondta: "Megértem a tiltakozást, a tiltakozás jogos és békés." De nem sikerült csillapítania a gazdák haragját. Ugyanis közölte:

a mezőgazdasági gázolaj támogatásának csökkentését nem vonják vissza azonnal.

A Brandenburgi kapunál tartott demonstrációval egy időben zajló Green Week mezőgazdasági vásáron a mezőgazdasági és környezetvédelmi szervezetek szövetsége január 20-ra ismét tüntetésre szólított fel. „Elegünk van!" – közölték. A költségeket fedező termelői árakat és tisztességes földárakat követeltek.

A Bajor Gazdák Szövetsége korábban azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza a németországi élelmiszer-ellátást.

– mondta Günther Felßner, az egyesület elnöke az Augsburger Allgemeinének, kilátásba helyezve, hogy ez megváltozik.

Holger Hennies, az alsó-szászországi LandVolk elnöke közölte: Kitartunk. A tél még hosszú. Csak figyelmeztetni tudom a politikusokat, hogy másként kormányozzanak, mint ahogyan jelenleg teszik.

Nagyon elege van a németeknek a baloldali kormányból Forrás: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

Lázadás a kormány ellen

A közvélemény-kutatások adatai is azt jelzik, hogy ami jelenleg a német utcákon történik, az több, mint a gazdák tiltakozása: ez lázadás a kormány ellen.

A lakosság többsége támogatja a gazdák követeléseit, 45 százalék pedig maga is utcára vonulna, hogy tiltakozzon a kormány politikája ellen.

A BILD INSA felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 69 százaléka támogatja a gazdák követeléseit, és mindössze 22 százalék ellenzi a tiltakozást. A Forsa felmérése szerint pedig a megkérdezettek 81 százaléka megérti a gazdálkodók útlezárásait. Csak 18 százalék ellenzi azt.

Olaf Scholz kancellár népszerűségi mutatója 19 százalékra zuhant, és a németek kétharmada már leváltaná posztjáról.

Mint arról korábban beszámoltunk, traktorkonvoj indult egy hete Berlin felé: több ezer elégedetlen gazda vette blokád alá a német fővárost. Azóta el sem mozdultak, és folyamatosak a tiltakozó akciók. Forrnak az indulatok. A tüntetők országszerte autópályákat, gyorsforgalmi utakat bénítottak meg és tömegtüntetéseket tartottak. Dudáltak és villogtak a mezőgazdasági gépek, végeláthatatlan sorokban álltak az elmúlt napokban például Augsburgban és Nürnbergben is – írta a hirado.hu.

A termelők a kormányzati megszorítások miatt, végső elkeseredésükben vonultak utcára.
„Azt szeretnénk elérni, hogy ne emeljék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá, hogy megmaradjanak az eddigi támogatások, ezért küzdünk" – foglalta össze követeléseiket Hubertus Krupp gazda.

Több ezren tüntetnek már Berlinben Forrás: MTI

Durva megszorítások

Tavaly decemberben jelentette be a német baloldali kormány, hogy a költségvetési nehézségek miatt évi 480 millió eurót vonnak el a mezőgazdaságtól. Megszüntetnék a gázolaj-támogatásokat és csökkentenék az adókedvezményeket. Később már visszakoztak: az intézkedéseknek csak egy része valósulna meg, és nem azonnal, hanem fokozatosan.

A német kancellár szombati videóüzenetében nyugalomra és együttműködésre szólított fel. Olaf Scholz szerint jó kompromisszumot sikerült elérni, figyelembe vették a gazdák aggályait, és azok alapján döntöttek a szigorításokról. Ezzel azonban a tüntetők nem értenek egyet és bejelentették: folytatják a tiltakozó akciókat.

Olaf Scholz szánalmas magyarázkodásba kezdett Forrás: Ludovic Marin / AFP

A baloldal szánalmasan magyarázkodik

Ezzel szemben Cem Özdemir, a Zöldek mezőgazdasági minisztere szélsőjobboldali személyekre figyelmeztetett, akik kormánybuktató fantáziáikban a demokrácia elrohadását akarják látni. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter pedig a tiltakozó gazdákat egyenesen a társadalom iránti felelősségükre emlékeztette: Forduljatok vissza, eltévedtetek! Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője pedig rendkívül veszélyesnek nevezte a CDU ellenzékének kritikáját a kormánykoalíció munkájáról.

Boris Rhein kereszténydemokrata hesseni kormányfő teljesen felháborítónak tartja Scholz reakcióját a koalíció kritikusaira: – A tüntetések egy demokráciában fontos eszközei a rossz politikával szembeni védekezésnek – írta a Magyar Nemzet.

Armin Schuster szászországi belügyminiszter pedig kijelentette:

Nagyon elege van már a németeknek Forrás: MTI

Hatalmas tömeg az utcákon

Több ezren tüntettek Berlinben a Brandenburgi kapunál a parlament épületének a közelében.

A tömegben a legfiatalabbak is tiltakoznak.

A gazdák egyébként már hajnalban az utcán voltak a német fővárosban.

A gazdák tiltakozását a tűzoltók is támogatják Berlinben. Az erről szóló videót alább tekinthetik meg.

Felpörgött a baloldali identitáspolitika

Mint arról korábban beszámoltunk, az SPD, a Zöldek és az FDP alkotta, 2021 őszén hatalomra kerülő jelzőlámpakormány a CDU-s Angela Merkel tizenhat évi kancellársága után nagy becsvággyal vágott neki a közös munkának, magát a haladás koalíciójaként meghatározva. A programon egy teljes baloldali agenda állt, minden velejárójával.

A MODERNIZÁCIÓ JEGYÉBEN NEMCSAK A VÉLT VAGY VALÓS TÁRSADALMI ELVÁRÁSOKNAK MEGFELELNI PRÓBÁLÓ MERKEL POLITIKÁJÁT VISZIK TOVÁBB TELJES MEGGYŐZŐDÉSSEL, FŐLEG GENDER-, BEVÁNDORLÁS- ÉS ENERGIAKÉRDÉSEKBEN, DE MINDENÁRON EGY SOKKAL RADIKÁLISABB, DOGMATIKUS BALOLDALI IDENTITÁSPOLITIKÁT IGYEKEZNEK MEGVALÓSÍTANI.


Tudni kell, hogy Merkel a zöld- és baloldali szavazók körében mindig népszerűbb volt, mint a konzervatív szavazóbázison belül. Most a baloldali ideológia teljes mértékben átgázol a németek életén, ők pedig egyre inkább elfordulnak a kormány és az azt alkotó pártok radikális ötleteitől és politikai megvalósításuktól. Ennek egyik eredménye a napok óta tartó hatalmas tüntetés és sztrájk az országban.

Írtunk arról is, hogy egyre több jel mutat arra, hogy a hárompárti német baloldali kormánykoalíció nem tudja kitölteni hivatali idejét, hiszen látványosan nem képes úrrá lenni a különböző válságokon, amelyek közül sokat ő maga okoz; támogatottsága folyamatosan csökken, ráadásul komoly belső feszültségek is tépázzák. A 2023-as évet sikerült túlélniük Scholzéknak, de 2024 még nehezebbnek ígérkezik. Berlinben pedig - egészen példátlan módon - február 11-én több helyen meg kell ismételni a 2021-es parlamenti választást szabálytalanságok miatt.