130 ritka, mérgező békát próbált meg kicsempészni egy nő Kolumbiából - videó

Vágólapra másolva!
Egy brazil nőt letartóztattak hétfőn a kolumbiai Bogota repülőterén, mert 130 darab nyílméregbékát próbált kicsempészni az országból, melyek feketepiaci értéke meghaladja a 130 ezer dollárt (46 millió forintot) - közölték a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A nő éppen az El Dorado nemzetközi repülőtéren szállt át útban a brazíliai São Paulóba, Panamán keresztül, amikor a hatóságok ellenőrizték.

Miután átkutatták a poggyászát, megtalálták a mérgező békákat filmdobozokba rejtve.

- mondta Juan Carlos Arevalo bogotai rendőrparancsnok.

A kiszáradt, kiszolgáltatott állapotban lévő békák a nyugat-kolumbiai Nariño államból származnak. A nő azt állította, hogy egy helyi közösségtől kapta őket ajándékba.

A nőre 5-12 hónap börtönbüntetés és akár 56 milliárd peso (mintegy 4,9 milliárd forint) bírság is várhat.

A veszélyeztetett, Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben őshonos békákat az esőerdők ékköveiként emlegetik.

Számos színkombinációjuk létezik, többek között piros és fekete, sárga és zöld, narancssárga és ezüst, kék és sárga, zöld és fekete, valamint rózsaszín és ezüst is.

Élénk színük arra szolgál, hogy a ragadozókat figyelmeztessék mérgező bőrükre - a békák elfogyasztása duzzanatot, izombénulást és akár halált is okozhat.

Azért hívják őket nyílméregbékának, mert a nyugat-kolumbiai Chocó népe a mérget a vadászathoz használt fúvónyilak hegyének bevonására használta. Egy apró csepp is képes megölni madarakat és kisemlősöket - írta a CBS News.

Több mint százmilliót érő békák a reptéren

Egy 2018-as rekordfogás során a nyílméregbéka-félékhez tartozó 216 kétéltűt találtak a kolumbiai hatóságok dobozokba rejtve egy táskában a bogotái nemzetközi repülőtéren.