Dzsihadisták támadtak egy nigeri falura, sokan meghaltak

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 22 embert meggyilkoltak egy nigeri faluban egy feltehetően dzsihadisták által elkövetett támadásban - közölte hétfőn egy helyi választott tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint a támadók húsz motorkerékpárral hajtottak be Motogatta faluba, az ország nyugati részén, a Malival határos Tillabéri régióban, és válogatás nélkül lőttek az emberekre.

A helyi önvédelmi milícia több tagja is a halálos áldozatok között van.

A támadásról szóló jelentést egy közeli falu egyik lakosa megerősítette az AFP hírügynökségnek. Motogatta mintegy harminc kilométerre fekszik Ouallam várostól, és több mint száz kilométerre a fővárostól, Niameytől.

Az al-Kaida vagy az Iszlám Állam (IS) terrorszervezetekkel kapcsolatban álló dzsihadisták évek óta véres támadásokat követnek el a régióban.

A dzsihadisták elleni küzdelem miatt a hatóságok betiltották a motorkerékpárral való közlekedést, és olyan piacokat is bezártak, amelyek vélhetően ellátták a terroristákat élelemmel.

Nigerben 2023 júliusában az elnöki gárda puccsot hajtott végre, megbuktatva Mohamed Bazoum államfőt.

A hatalmat Abdourahamane Tiani tábornok vette át hatályon kívül helyezve az alkotmányos rendet.

December 17-én a tábornok arról számolt be, hogy az országban a biztonsági helyzet fokozatosan normalizálódik, miután a hadsereg sikeresen megfékezte a zavargásokat.

Az új vezetés szinte azonnal hatályon kívül helyezte a migránscsempészet elleni törvényt, ami addig erős gátja volt az Afrikából induló migráció elszabadulásának.