Lemészárolták saját katonáikat az ukránok - videó

Ukrajna, orosz-ukrán háború, oroszország, légvédelem, katona, Kijev
Kijev, 2023. október 5. Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint lezuhant egy IL-76-os repülőgép az orosz Belgorod régióban, a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal és az őket kísérő orosz személyzettel. Minden jel arra utal, hogy a gépet maguk az ukránok lőtték le, ezzel 65 katonájuk halálát okozva.
Vágólapra másolva!

Fogolycserére szállított 65 ukrán hadifoglyot az az IL-76-os katonai személyszállító repülőgép, amely kedd délelőtt lezuhant Belgorod körzetében. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint egy speciális katonai bizottság a helyszínre indult, a körülmények kivizsgálására.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy

mind a 74 ember, aki a repülőn tartózkodott, meghalt.

Az Il-76-os Jablonovo községtől mintegy öt-hat kilométerre zuhant le. A földön személyi sérülés nem történt.

A TASZSZ hírügynökség szerint a repülőgép lezuhanásának helyszínére mentőegységek érkeztek, a történtek okának megállapítására az orosz légierő vizsgálatot indított.

Az ukránok lőhették le a gépet

Az orosz sajtó megjegyzi:

az Ukrainszka Pravda előbb posztolta, hogy az ukrán haderő lelőtt egy orosz katonai repülőgépet, ám miután kiderült, hogy ukrán nemzetiségű hadifoglyokkal volt tele a fedélzet, törölték a hírt.

Az orosz Duma alsóháza védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov bejelentette, hogy

három nyugati gyártmányú rakéta (amerikai Patriot vagy német IRIS-Ts ) találta el az ukrán hadifoglyokat szállító orosz katonai repülőgépet.

Kartapolov elmondta, hogy a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további mintegy 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani.

- mondta.

Leonyid Szuckij, a külügyi bizottság elnöke az Egyesült Államokat és az Európai Uniót tette felelőssé a hadifoglyoknak "a levegőben történt kivégzéséért".

Vjascseszlav Vologyin, az orosz Duma elnöke hivatalos úton fordul az amerikai Kongresszushoz és a német Bundestaghoz azért, hogy ráébressze őket, hogy kiket finanszíroznak.

Szerda reggel Belgorod megye légterében az orosz légierő lelőtt egy ukrán drónt, majd a régió székhelyén rakétariadót rendeltek el.