Barlangban rekedt öt ember Szlovéniában

Man in Krizna Jama Cave, Cross Cave, Grahovo, Slovenia. Regional Natural Park Natural area Freshwater lake Erosion Nature tourism Indoor Cave Three quarter shot Limestone July Water surface Exploration Karst Nobody Notranjska Cross Cave Notranjska Regiona
Man in Krizna Jama Cave, Cross Cave, Grahovo, Slovenia. (Photo by Sergio Pitamitz / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában; a helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak, de a csoport csak akkor hagyhatja el az üreget, ha a vízszint csökken - közölte vasárnap a helyi média a barlangi mentők közlései alapján.
Vágólapra másolva!

A barlangban két vezető és három turista tartózkodik, akik szombaton délután nem értek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat.

A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője az N1 szlovén hírcsatornának elmondta: az éjszaka folyamán a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. Élelmet és ivóvizet vittek számukra, a kommunikáció azonban nehézkes, mert a bejárattól 2400 méter távolságra vannak.

A barlangon belül egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki - mondta.

Egyelőre várják, hogy a barlangban apadjon a víz, de a legjobb esetben is csak hétfőn este sikerül kihozni őket - tette hozzá.

A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában. A kép illusztráció! Forrás: Biosphoto via AFP/Sergio Pitamitz / Biosphoto/Sergio Pitamitz

Jelezte továbbá, hogy a mentőegységek vasárnap ismét lemerülnek a csoporthoz, hogy fűtött menedéket készítsenek számukra. Ez az akció nagy kihívást jelent, és több órát is igénybe vehet

- mutatott rá.

A mentőakcióban jelenleg 35 barlangi mentő és 8 búvár vesz részt, munkájukat 11 tűzoltó polgári védelmi tag segíti.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne - írja a hirado.hu.