Elloptak egy festményt Olaszországban, eljárás indult a kulturális államtitkár ellen

Vágólapra másolva!
Az olasz kulturális államtitkárt azzal vádolják, hogy birtokában volt egy lopott 17. századi festmény, amelyhez törvénytelenül jutott hozzá, és sajátjaként mutatta be egy kiállításon.
Vágólapra másolva!

Rutilio Manetti - barokk festő, Caravaggio követője - festménye Észak-Olaszországban, Piemont régió egyik kastélyában volt kiállítva.

A Szent Péter elfogása című festményt 2013-ban nyilvánították eltűntnek.

Sgarbi ellen nyomozás indult, miután a festményt egy 2021-es kiállításon szerepeltette.

Sgarbit azzal vádolták meg, hogy a festmény felső sarkába egy gyertyát festett, állítólag azért, hogy ne derüljön fény a kép származására.

A politikus azt állítja, hogy a képet akkor találta, amikor az édesanyja által több mint húsz évvel ezelőtt vásárolt villát felújították. Továbbá azt állította, hogy a festmény az eredeti, míg a 2013-ban ellopott kép egy másolat volt.

A Politico szerint a vádak a Report című műsor nyomozása során merültek fel a Rai olasz tévéadónál. A kastély tulajdonosa, aki bejelentette a festmény ellopását, újságíróknak elmondta, hogy a vásznat 2013-ban vágták ki a keretből. Azt is elmondta, hogy Sgarbi egyik barátja korábban meglátogatta az ingatlant, és érdeklődött a mű megvásárlása iránt.

A Report azt is közölte, hogy a politikus egy másik barátja később egy restaurátornak adta át a Szent Péter elfogása című sérült festményt. Állítólag ugyanolyan alakú darabot vágott ki, amelyet 2013-ban vágtak ki a piemonti kastély képkeretéből.

Mire a restaurált művet 2021-ben Sgarbi kiállította,

a festményen már a felső sarokban lévő gyertya is megjelent.

Az ifjabb minisztert most egy másik művel kapcsolatban is vádolják: egy Valentin de Boulogne francia művésznek tulajdonított, 5 millió euró (körülbelül 1 milliárd forint) értékű festményt foglalt le a rendőrség Montecarlóban.

Sgarbi ellen a festmény illegális kivitele miatt nyomoz az ügyészség.

Sgarbi azt állítja, hogy az egy másolat és hogy nem az övé volt.

Az ellenzéki pártok Sgarbi kirúgását követelték, az Öt Csillag Mozgalom pedig azt mondta, hogy indítványt nyújt be a parlamentben az elbocsátására.

Idén ez már a második kínos eset, amely az olasz kormányt érte - írja a BBC News.