Újabb és újabb tömegek érkeznek az olasz migránsszigetre

Lampedusa, bevándorló, menekült, menekültválság, migráns, tábor, menekülttábor
LAMPEDUSA, ITALY - AUGUST 30: Migrants rest inside the hot-spot in Lampedusa of Contrada Imbriacola containing over 1,000 people and which is now full on August 30, 2020 in Lampedusa, Italy. Lampedusa, which is at the forefront the EU's struggle to deal migrants crossing the Mediterranean from the coast of Africa, has reportedly run out of room to quarantine migrants, as is required as part of Italy's anti-coronavirus measures. The reception facilities on the island have been overcrowded for weeks, with over 1000 migrants and refugees currently estimated to be on the Italian island. Hundreds more are being housed aboard the quarantine ferry, the GNV Azzurra, which was sent by the Italian government with the aim to alleviate the situation. Attempts to transfer more migrants off Lampedusa are facing difficulties finding available spots in the various migrant reception facilities across Italy, with regional governors calling for a stop to the transfer due to the problems being faced managing the migrants amid the COVID-19 pandemic. (Photo by Lorenzo Palizzolo/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az illegális migránsok továbbra is tömegesen érkeznek az afrikai partokhoz közel lévő szigethez, mindösszesen annyi változott, hogy elrejtik a migránsokat a szigetlakók és az újságírók elől, ezzel megpróbálva helyreállítani a sziget folyamatosan erodálódó hírnevét.
Vágólapra másolva!

A hotspotra ki lehetne tenni a magtelt táblát, mert gyakran több ezren vannak az egyébként 400 főre kialakított táborban. Nem így a turizmusban érdekelt vállalkozásoknál, ugyanis évről évre egyre nagyobb gondot okoz a sziget rossz híre.

Illegális migránsok Lampedusán (korábbi felvétel) Fotó: Havran Zoltán

– jelentette ki a csüggedt lakos, aki szerint segíteni kell a bajbajutottakon, ugyanakkor radikálisan csökkenteni kellene a szigetre érkező migránsok számát, ugyanis az illegális bevándorlók kárt okoznak a településen élőknek.

Mindeközben a szigetlakók egyöntetűnek mondható véleménye ellenére, amely értelmében csökkenteni kellene a bevándorlás mértékét Olaszországba,

idén rekordot dönthet az érkező illegális bevándorlók száma.

A Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány megválasztása óta már több mint százezer illegális bevándorló érkezett Itáliába.

A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a migráció megfékezésére irányuló ígéreteit minden erőfeszítése ellenére sem sikerült megvalósítania az olasz miniszterelnöknek. Az év eleje óta pedig már több mint 72 ezer migráns kötött ki a dél-olaszországi partoknál, ami kétszerese a tavalyi és háromszorosa a 2021-es számoknak.

Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Mindezek ellenére egyesek szerint a probléma nem délen, hanem sokkal inkább Észak-Olaszországban jelenik meg, ahol sokkal erőteljesebb nyomot hagy az utcákon az illegális bevándorlók jelenléte, Ugyanis gyakori, hogy a migránsok az utcán élnek, a képzettségük és nyelvtudásuk hiányának köszönhetően.

Az illegális bevándorlók így drogkereskedésből, vagy tolvajlásból tartják el magukat.

– mondta az egyik helybéli, akinek meggyőződése, hogy a migráció valójában egy hatalmas üzlet, amelynek az olaszok a kárvallottjai.

A település azonban ennek ellenére továbbra sem szabadult meg a migráció terhétől, ugyanis évről évre egyre kevesebb turista érkezik a szigetre, miközben az érkező migránsok száma fokozatosan nő, ami hatalmas nyomást helyez a parti őrségre, és egyre jobban túlterheltté teszi a mingránstábor ellátó rendszerét is.

Néhány napos látogatásunk alatt többször is szemtanúja voltunk a jelenetnek, amint a parti őrség migránsokkal megrakott hajói befutnak a kikötő egyik, részére, ahol az érkezőket buszokra terelték, majd a városon keresztül, a sziget belső részében található, hotspotba vitték őket, amelyeket több tucat rendőr, és fegyveres katona őriz.

Helyi lakosok tüntetnek az illegális bevándorlás ellen az olaszországi Lampedusa szigetén 2020. augusztus 30-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

A legnagyobb káosz időszakát nehezen felejtik az itt élők, akik szembe találkoztak a valósággal. A probléma megmaradt a szigeten, csak annyi történt, hogy javítottak a látképen és egy túlzsúfolt hotspotba szállítják buszokkal a partot érő tömegeket. Egy hotspotba, ahova újságíró csak hosszas papírmunka és még hosszadalmasabb várakozás után teheti be a lábát. A hotspotot őrző rendőrök, és katonák szívesen elmagyarázzák, hány helyre kell kérvényt írni, kinek kell emailt küldeni. De nem biztatnak, azt mondják, sokszor heteket is kell várni az engedélyre. Ám ennek az engedélynek a hiányában az elméletileg nyitott hotspotba belépni tilos az útlevéllel rendelkező, legálisan érkező újságírónak. Ide csakis papírok nélkül érkező illegális migránsok léphetnek be.

Lampedusának európai segítségre van szüksége, mondja az egyik helyi lakos, mert helyben ez a parányi sziget nem képes kezelni ezt a helyzetet.

A turizmusból élők mellett a lampedusai halászok is megszenvedik a lassan évtizedes migránsválságot, a sziget halászainak érdekeit képviselő konzorcium elnöke, Salvatore Martello nemrég Renato Schifani regionális elnök beavatkozását kérte, ugyanis a Pelagie-szigeteket Szicíliával összekötő kompjáratok az utóbbi időben a migránsok taxijává váltak, így ezek a járatok nem tudják biztosítani a lampedusai halászok által kifogott áruk, illetve a szigetekről a kontinens felé induló állampolgárok szállítását.

Elképesztő állapotok uralkodnak, a migránsok pedig folytonosan érkeznek Forrás: Getty Images/Lorenzo Palizzolo

Azonban a szigeten található hotspotból muszáj tovább küldeni az illegális bevándorlókat egy másik szállásra, ugyanis migránsok száma napról napra exponenciálisan nő. Csak július 19-én több mint háromezer főt kellett elhelyezni a legfeljebb 400 fő befogadására alkalmas migránstáborban.