Szlovénia ismét meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

Szlovénia, szlovén határ, határátkelő
Szlovén-olasz határátkelő
Vágólapra másolva!
A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy december 21-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte a kabinet az ülését követően.
Vágólapra másolva!

Az arányosság elvének betartása mellett a határ menti intézkedések továbbra is a határokon átnyúló bűnözés, a szélsőségesség és terrorizmus elleni küzdelmet célozzák - közölte a kormány.

A rendőrség gondoskodik arról, hogy

a két határon végzett ellenőrzések a lehető legkisebb mértékben befolyásolják az utasokat, a környezetet, a vállalkozásokat és különösen a határ menti lakosok életét - tették hozzá.

Szlovénia ismét meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon. A kép illusztráció! Forrás: Anton Nikiforov/commons.wikimedia.org

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, és azóta többször meghosszabbította.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter korábban azt mondta: a kormány jelenleg a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján hosszabbítja meg a határellenőrzéseket, amit legfeljebb két hónapig, azaz december 21-ig tehet meg.

Ezt követően Szlovénia a kódex 25. és 27. cikke alapján fog határellenőrzést végezni, amelyek hat hónapig teszik lehetővé a belső határellenőrzéseket.