Itt van a Nyugat megdöbbentő bejelentése Putyinról

Horizontal HEADSHOT ATTITUDE GESTURE POLITICS
Vlagyimir Putyin monstre tájékoztatóra készül
Vágólapra másolva!
Öt pontba szedte a Financial Times, mi lenne, ha veszítenének az ukránok. A Putyint már „nem zavaró" miniállamtól a világ búzaexportjának negyedéig – megdöbbentő forgatókönyvet mutat be a brit lap.
Vágólapra másolva!

A Mandiner korábban írt arról, hogy fordulat állhat be a mainstream médiában: már nem tartják kizártnak az orosz győzelmet.

A Wall Street Journal törölte az „ukrán háborút" a címlapon szereplő témák közül, a Bloomberg pedig „Mi van, ha Putyin nyer?" címmel közölt cikket. Erről itt olvashat részletesebben.

A Financial Times egy állítólagos fogratókönyvet állított össsze

Játszik a Nyugat a gondolattal, hogy átengedi Putyinnak Ukrajnát – írta meg a Financial Times. A brit lap 5 pontba szedte, hogy egy ilyen döntéssel milyen forgatókönyv várhatna Ukrajnára és a világra.

Mutatjuk az angol lap által felvillantott öt pontot előbb röviden, majd kifejtve is:

  • OROSZORSZÁG SZÖRNYŰ „GYŐZELMI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSSAL" SÚJTANÁ AZ UKRÁNOKAT
  • EGY BRIT DIPLOMATA SZERINT EGY KISEBB, SZABAD ÁLLAM MEGMARADNA UKRAJNA NYUGATI RÉSZÉN
  • PUTYIN IRÁNYÍTÁSA ALÁ VONNÁ A VILÁG BÚZAEXPORTJÁNAK KÖZEL EGYNEGYEDÉT
  • AZ OROSZ ELNÖK SIKERE TÁMADÁSRA BÁTORÍTANA TÖBB, A SZOMSZÉDJA MEGSZÁLLÁSÁBAN ÉRDEKELT ORSZÁGOT IS A VILÁGBAN
  • A „HITELTELENNÉ" VÁLT NATO AZ EDDIGI LEGNAGYOBB KIHÍVÁSÁVAL SZEMBESÜLNE
Vlagyimir Putyin. Forrás: AFP/Sergei Savostyanov

Az oroszok „győzelmi igazságszolgáltatása" a Financial Times szerint felérne egy megtorlással, ami a lap szerint ráadásul „nem spekuláció". A lap szerint emiatt több millió ukrán menekülne Nyugatra.

Az orosz győzelem a lap által felvillantott második következményként ténylegesen fennmaradhatna egy kis „Putyint nem zavaró" állam Ukrajna nyugati részén, amely akár az EU-hoz is csatlakozhatna, noha további támadásokra számíthatna.

Az említett forgatókönyv harmadik elemeként Vlagyimir Putyin irányítása alá vonna a világ búzaexportjának közel egynegyedét.

A negyedik pont szerint nemcsak Kínát, Venezuelát, vagy Azerbajdzsánt, de magát Oroszországot is további támadásokra sarkallhatná szomszédai ellen.

Amelyhez kapcsolódóan az ötödik pontban említett NATO-probléma igen könnyen életre kelhetne, ha az orosz elnök például a Baltikumot is megtámadná, ahová a NATO vélhetően már csapatokat is küldene.

Csakhogy a brit lap szerint kérdés, hogy meddig, hiszen az FT szerint „néhány száz nyugati katona halála" után a szélsőjobbos pártok békét követelnének Putyinnal, vagy akár vissza is vonulhatnának, mondván, eleget tettek a NATO-szerződés 5. cikkelyének, miszerint harcoltak szövetségesükért. Hiszen senki sem szeretné, hogy egy konfliktus atomháborúig fajuljon.

Ebből az állítólagos forgatókönyvből is látszik, hogy már azok a lapok is Oroszország győzelmével vannak elfoglalva, és arra látnak nagyobb esélyt, amik eddig Ukrajna és Zelenszkij győzelmét hirdették.