Tömegmészárlás volt Prága belvárosában sok a halott, több tucat sérült van - videó

Prága, lövöldözés, címlapi, montázs, 2023.12.21.,
Névtelen terv - 1
Vágólapra másolva!
Egy fiatal férfi lövöldözni kezdett Prága belvárosában, a Károly Egyetem környékén (egyes hírek szerint az egyetem épületében). Eddigi hírek szerint legalább 15-en meghaltak, 24-en pedig megsérültek. Meghalt a lövöldöző is, szemtanúk szerint magát lőtte le, de a rendőrség ezt eddig nem erősítette meg.
Vágólapra másolva!

A helyszíni felvételeken az látszik, hogy a tömeg menekülve fut a lövöldözés helyszínéről - írja a Sky.

A rendőrség azt írja, hogy több halott és sebesült is van, de számukról nincs pontos információ.

A bejegyzésekből az derül ki, hogy a lövöldözés helyszíne a Jan Palach téren található Károly Egyetem bölcsészeti kara volt. A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy 500 méterre a történelmi Károly-hídtól.

Úgy tudni, hogy a tettes egy hosszú csövű puskával lőtt.

A rendőrség kiüríti az épületet, és arra kéri a lakosságot, hogy kerülje el a területet, a forgalmat is elterelik. A helyszínre tömegével érkeztek mentőautók és rendőrautók egyaránt.

A rendőrség több az épületben tartózkodó diáktól és alkalmazottól azt kérte, hogy barikádozzák el magukat, amíg a helyzet nem oldódik meg - írja az Expats.

A cseh TN közzétett egy fényképet egy fegyveres férfiról, aki az épület tetején tartózkodik. Az oldal arról is írt, hogy a helyszínről robbanás hallatszott.

A cseh rendőrség azt írja, hogy a támadót sikerült kiiktatni, jelenleg az épület átvizsgálása zajlik.

Egy X (Twitter) bejegyzésben látható a lövöldöző, amint az egyetem épületének tetején áll. Egy másik képen az is látható, ahogy a diákok a párkányon próbálnak menedéket keresni a prágai Károly Egyetemen.

Ez a fotó a prágai Károly Egyetem lövöldözőjéről készült. A prágai polgármester szerint a férfi öngyilkos lett. A cseh belügyminisztérium megerősítette, hogy egy ember felelős a tragédiáért.

A diákok meneküléséről készült videón látszik, hogy néhányan az épület párkányán húzták meg magukat.

A prágai Károly Egyetemen lövöldözőt David Kozakként azonosították, és fotót is közzétettek róla.

A prágai Jan Palach téren lévő bölcsészkaron történt lövöldözés elkövetője meghalt - közölte a rendőrség. További fegyverest nem azonosítottak a hatóságok, így a lakosság nincs veszélyben - közölte Vít Rakušan belügyminiszter. A friss jelentések szerint a karon történt lövöldözésben tizenöt ember, köztük a támadó is meghalt - közölték a mentőszolgálatok. 24 sérült van, közülük kilencen súlyosan, mások közepesen és könnyebben sérültek meg. Az egész épületet kiürítették - írta a lidovky.cz.

A helyszínre érkezett Vit Rakusan belügyminiszter is, aki arra kérte a lakosságot, hogy ne menjenek a helyszín közelébe nézelődni.

- mondta a cseh televíziónak adott interjújában.

Az egyetem munkatársai emailben kaptak információkat

A lövöldöző állítólag a 4. emeleten volt, az egyetemi dolgozóknak e-mailben küldtek információt és arra kérték őket, hogy maradjanak az irodáikban, kapcsolják le a villanyt, zárják be az ajtókat és barikádozzák el magukat.

- írta Zdeňka Filipová az intézmény vezető munkatársa.

A mostani lövöldözés az eddigi legtragikusabb esemény a Cseh Köztársaság történetében

A Károly Egyetem bölcsészkarán történt lövöldözés a legtragikusabb a Cseh Köztársaság történetében. 2015-ben Uherský Brodban nyolc ember halt meg, 2019-ben pedig hatan haltak meg egy ostravai kórházban történt lövöldözésben.

A miniszterelnök megszakította hivatalos útját

Petr Fiala cseh miniszterelnök X-en (Twitteren) tett közzé bejegyzést a történtek után. Azt írta, megszakítja olmüzti hivatalos útját és visszatér Prágába. Mint írta, folyamatosan egyeztet a belügyminiszterrel és a rendőrséggel, valamint arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a hatóságok kéréseit.

A rendőrség kiürítette a környéket, bombára gyanakodnak

A rendőrség közölte, hogy a lövöldözés után már kiürítették a prágai Jana Palacha téren lévő egyetemi kar teljes épületét és tűzszerészeket hívtak a helyszínre, mivel lehetséges, hogy a lövöldöző robbanóanyagot is vitt magával.

A lövöldöző állítólag megölte apját, ezért már kereste a rendőrség

A Lidovky.cz rendőrségi forrása szerint a lövöldöző cseh, pszichológiai problémákkal küzdő történelemhallgató volt, 24 éves volt. Otthonában, Kladensko faluban állítólag megölte az apját, majd elhelyezett egy házi készítésű bombát, ami meghibásodott. A rendőrség korábban elfogatóparancsot adott ki ellene, mivel tudták, hogy fegyvere van és veszélyes lehet.

Többen menekülés közben haltak meg

A Lidovic.cz információi szerint többen meghaltak, miután kizuhantak az épületből vagy lezuhantak annak párkányáról, miközben megpróbáltak elbújni a lövöldöző elől.

Az egyetem hallgatója volt a fegyveres fiatal

A rendőrség 12 óra 20 perckor kapott információt arról, hogy egy 24 éves férfi azzal a szándékkal indult Prágába, hogy öngyilkos akar lenni - közölte a rendőrség.
A lövöldöző az iskola diákja volt, és az egyetemi lövöldözést megelőzően otthon az apjára támadt fegyverével. Legalább 15 embert lőtt le és 24-et megsebesített - írta az Idnes.cz.

Öngyilkos lett a támadó

A cseh rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy a prágai egyetemi lövöldözőnek bűntársai lettek volna. A hatóság megerősítette, hogy a férfi öngyilkos lett.

Krízischatet indított az egyetem

A Károly Egyetem vezetősége határozottan és azonnali hatállyal javasolta a biztonsági intézkedések szigorítását az egyetemi épületekben - közölték az egyetem honlapján, hozzátéve, hogy javasolják a mai esti és a holnapi, várhatóan 20 főnél nagyobb létszámú rendezvények lemondását is. Emellett holnapi esetleges vizsgák megfelelő és érzékeny megközelítésére is felhívták az oktatók és a diákok figyelmét. A közleményben azt írták, hogy a diákoknak lehetőségük van arra, hogy pszichológus segítségét kérjék, illetve

egy krízischatet is elindítottak, ahol szakemberek segítenek a hallgatóknak a történtek feldolgozásában.

Az egyetem egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

- fogalmaztak.

Adománygyűjtéssel segít a Masaryk Egyetem

A brünni Masaryk Egyetem adománygyűjtést indít az egyetemi lövöldözés áldozatainak családja, valamint a sebesültek számára. Az intézmény honlapján azt is közölte, hogy ez egy olyan példátlan támadás az egyetem területén, amelyre még nem volt példa Csehországban, és amelyet semmilyen módon nem lehet összeegyeztetni az egyetemi élettel.

Nem terrorcselekmény volt

Csehországban még soha nem éltek át hasonlót. Ez a mostani tragédia mély és sok következménye lesz – mondta a Vit Rakusan cseh belügyminiszter, hozzátéve, hogy a helyszín átvizsgálása és az érintett terület lezárása még órákig tarthat. A miniszter szerint semmi sem utal arra, hogy a cselekménynek összefüggésbe hozható lenne a nemzetközi terrorizmussal.

Korábban Telegramon üzent a támadó

Sajtóinformációk szerint a lövöldöző a Telegramon a héten azt írta, hogy gyűlöli a világot, és minél több fájdalmat akar maga mögött hagyni.

Több diák is lőtt sérüléssel került kórházba

Lőtt sérülésekkel is szállítottak diákokat a Královszki Vinohrady egyetemi kórházba. A kórház közlése szerint hét lőtt sebesültet ápolnak az intézményben, közülük 3 beteg állapota súlyos, négy sérültté közepes. Az Idnes.cz információi szerint sem mentősök, sem rendőrök nincsenek a sérültek között, noha korábban voltak olyan sajtóértesülések, miszerint a hatóságok munkatársai is megsebesültek.

Ilyen fegyvert használhatott a prágai ámokfutó

Hivatalosan még nem erősítették meg a hatóságok, hogy a prágai elkövető milyen fegyvert használt, a közösségi médiában azonban már megjelent néhány nem túl jó minőségű kép.

"A külleme alapján egy AR–15-ös, vagy katonai nevén M–16-os, hagyományos 5.56-os NATO-szabványlőszert tüzelő gépkarabélyt használtak. Fel volt még szerelve egy kétlábú állvánnyal és egy távcsővel is" – azonosította a Magyar Nemzet megkeresésére a felvételeken látható fegyvert Somkuti Bálint.

A fegyver hatékony lőtávolsága nagyjából 550 méter.

A cseh miniszterelnök szerint a polgárokat már nem fenyegeti veszély

"Jelenleg úgy tűnik, hogy a Károly Egyetem bölcsészkarán történt lövöldözés egy magányos fegyveres tette volt, és nem nemzetközi terrorizmusról van szó" - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök.

"A biztonsági erők biztosítottak arról, hogy a lövöldözés után teljes mértékben uralják a helyzetet, és a polgárokat nem fenyegeti veszély" - tette hozzá - írja a ct24.

Új információk a sérültekről

Több mint kilenc ember még mindig súlyos állapotban van, mások pedig közepesen és könnyebben sérültek meg - írja a lidovky.cz.

A halottak számáról jelenleg változó információk vannak, egyes oldalak 15, mások 17 áldozatról írnak.


Prágai lövöldöző már a múlt héten is ölhetett

A cseh belügyminiszter és a rendőrség sajtótájékoztatón közölték, hogy a rendőrök vizsgálják azt a lehetőséget, hogy a mai lövöldöző felelős két ember múlt heti haláláért a Prága melletti Klanovicky erdőben.

Úgy vélték, hogy a lövöldöző - akinek nincs büntetett előélete - véletlenszerűen választotta ki áldozatait.

A cseh hatóságok azt is megerősítették, hogy Prágában ma 14 embert lőttek agyon, és 25-en megsebesültek, 10-en súlyosan - írja a BBC.

Rengeteg fegyvert találtak az egyetemen

Vit Rakusan cseh belügyminiszter ma esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy rengeteg fegyvert találtak az egyetem épületében.

"Gyors rendőri reagálás nélkül akár nagyságrendekkel több áldozat is lehetett volna" - tette hozzá Rakusan - írja a BBC.

A rendőrség már a lövöldözés előtt kereste a prágai lövöldözőt, de egy másik épületben

A cseh rendőrség már azelőtt kereste a prágai bölcsészkaron történt mészárlás elkövetőjét, mielőtt az az iskola főépületében elkövette volna a szörnyű tettét.

A cseh hatóságok kiderítették, hogy a férfi otthon megölte az apját, és feltételezték, hogy azért ment Prágába, hogy öngyilkos legyen. A rendőrök keresték őt abban az épületben, ahol feltételezésük szerint előadásra ment volna, de a lövöldöző azonban egy másik felé vette az irányt - írja a lidovky.cz.

Nemzeti gyásznap

Rendkívüli ülést tartott a cseh kormány a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt lövöldözés miatt. December 23-ra nemzeti gyásznapot hirdettek ki.

A cseh törvények semmilyen módon nem szabályozzák a gyásznapot, csak a nemzeti lobogók félárbocra tűzését javasolják.

Rendőrfőkapitány: tizennégy halottja és huszonöt sebesültje van a lövöldözésnek

A korábbi közlések szerint a lövöldözésben tizenöt ember halt meg és huszonnégyen sebesültek meg.
A rendőrfőnök közölte, a prágai belvárosban található Károly Egyetem épületében nagy mennyiségű fegyvert és lőszert találtak. Ha a rendőrség nem lépett volna gyorsan közbe, jóval több áldozat lett volna - mondta.

Mint mondta, jelenleg folyik az áldozatok azonosítása. Valamennyien az egyetem épületében haltak meg, bár a rendőrség talált egy holttestet az épületen kívül az utcán heverni.

A rendőrség további fegyverek után kutat. Az állítólagos elkövetőnek jogszerűen volt több fegyver is a birtokában - ismertette a rendőrfőkapitány.
Martin Vondrácek közölte, a rendőrség úgy véli, hogy az elkövető a nap folyamán korábban megölte az apját.

A rendőrség vizsgálja azt is, hogy az elkövető gyilkolt meg további két embert a múlt héten. Hat nappal korában egy Prágához közeli erdőben egy 32 éves férfi és egy kéthónapos kislány holttestét találták meg.