Döbbenetes, mire készül a Nyugat, az ukránok nagyon nem erre számítottak

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.15.,
A Ukrainian soldier holds his position at the front line near the Russian-occupied Ukrainian city of Horlivka, Donetsk region, on December 14, 2023. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A Putyint már „nem zavaró" miniállamtól a világ búzaexportjának negyedéig – megdöbbentő forgatókönyvet mutat be a Financial Time, írta meg a Mandiner. A lap korábban már írt arról, hogy fordulat állhat be a mainstream médiában: már nem tartják kizártnak az orosz győzelmet. A Wall Street Journal törölte az „ukrán háborút" a címlapon szereplő témák közül, a Bloomberg pedig „Mi van, ha Putyin nyer?" címmel közölt cikket.
Vágólapra másolva!

Játszik a Nyugat a gondolattal, hogy átengedi Putyinnak Ukrajnát – írta meg a Financial Times. A brit lap 5 pontba szedte, hogy egy ilyen döntéssel milyen forgatókönyv várhatna Ukrajnára és a világra:

  1. OROSZORSZÁG SZÖRNYŰ „GYŐZELMI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSSAL" (MEGTORLÁSSAL – A SZERK.) SÚJTANÁ AZ UKRÁNOKAT
  2. EGY BRIT DIPLOMATA SZERINT EGY KISEBB, SZABAD ÁLLAM MEGMARADNA UKRAJNA NYUGATI RÉSZÉN
  3. PUTYIN IRÁNYÍTÁSA ALÁ VONNÁ A VILÁG BÚZAEXPORTJÁNAK KÖZEL EGYNEGYEDÉT
  4. AZ OROSZ ELNÖK SIKERE TÁMADÁSRA BÁTORÍTANA TÖBB, A SZOMSZÉDJA MEGSZÁLLÁSÁBAN ÉRDEKELT ORSZÁGOT IS A VILÁGBAN
  5. A „HITELTELENNÉ" VÁLT NATO AZ EDDIGI LEGNAGYOBB KIHÍVÁSÁVAL SZEMBESÜLNE

Az orosz győzelem a lap által felvázolt következményként ténylegesen fennmaradhatna egy kis „Putyint nem zavaró" állam Ukrajna nyugati részén, amely akár az EU-hoz is csatlakozhatna, noha további támadásokra számíthatna.

Az említett forgatókönyv hkövetkező elemeként Vlagyimir Putyin irányítása alá vonna a világ búzaexportjának közel egynegyedét, a brit lap szerint az orosz elnök ráadásul már tett is ehhez kapcsolódó lépéseket.

A lap szerint nemcsak Kínát, Venezuelát, vagy Azerbajdzsánt, de magát Oroszországot is további támadásokra sarkallhatná szomszédai ellen. Amelyhez kapcsolódóan az ötödik pontban említett NATO-probléma igen könnyen életre kelhetne, ha az orosz elnök például a Baltikumot is megtámadná, ahová a NATO vélhetően már csapatokat is küldene. Csakhogy a brit lap szerint kérdés, hogy meddig, hiszen

a Financial Times szerint „néhány száz nyugati katona halála" után a szélsőjobbos pártok békét, vagyis „betarthatatlan békeszerződést" követelnének Putyinnal, vagy akár vissza is vonulhatnának,

mondván, eleget tettek a NATO-szerződés 5. cikkelyének, miszerint harcoltak szövetségesükért. Hiszen senki sem szeretné, hogy egy konfliktus atomháborúig fajuljon – írja a lap.