Figyelmeztetést kaptak az ukránok a NATO-ból, hatalmas a baj

Jens Stoltenberg - Petr Pavel joint press conference in Brussels Belgium,Brussels,NATO,politics,press conference Horizontal
Petr Pavel cseh köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!
Jelentős elmozdulásra figyelmeztet Petr Pavel cseh elnök jövőre az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban - erről ír a Newsweek.com.
Vágólapra másolva!

A jövő évi amerikai és orosz elnökválasztás eredményeinek az orosz-ukrán háború lehetséges folytatásával való összefüggéseiről nyilatkozott Petr Pavel cseh elnök a Seznam Zprávy cseh újságnak, írja a Newsweek. A cseh elnök - aki a szocialista rendszer végén lépett be a kommunista pártba, a "bársonyos forradalmat" követően pedig a NATO magas rangú parancsnokává lépett elő - arról beszélt:

Petr Pavel cseh köztársasági elnök egyre komolyabban aggódik amiatt, hogy nem lehet hosszú távon fenntartani Ukrajna támogatását Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A fenti kijelentés az orosz és az amerikai elnökválasztások elővételezett eredményeinek fényében születtek. A cseh elnök ugyanis arra számít:

Vlagyimir Putyint és Donald Trumpot is újraválasztják majd az elnöki pozícióra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump amerikai elnök. Könnyebb lehet lezárni az ukrajnai vérontást, ha olyan szuperhatalmi vezetők ülnek le tárgyalni, akik jobban szót értenek egymással Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Ebből következik, hogy olyan vezetők lehetnek majd hatalmon a két szuperhatalmi státusszal bíró ország élén, akik könnyebben tudnak majd megegyezni a háború lezárásával kapcsolatban.

Donald Trumpnak ugyanis legfontosabb kampányígérete, hogy 24 óra alatt lezárná az orosz-ukrán háborút.

Továbbá az amerikai közhangulat békepárti fordulatát jelzik előre az elmúlt hetekben a washingtoni Kongresszusban lezajlott politikai fejlemények is. A republikánusok nyíltan beszélnek arról, hogy nem fognak hozzájárulni az Ukrajnának nyújtott újabb támogatási csomaghoz, hacsak nem képesek megállapodásra jutni a Demokrata Párttal az illegális migráció kezelését célzó határvédelmi költségeket és az Izraelnek nyújtott támogatásokat illetően a Hamász ellen vívott háborúval kapcsolatban.

Petr Pavel egyre nyíltabban ad hangot aggodalmainak azzal kapcsolatban, hogy a háborúpárti erők egyre kevésbé képesek fenntartani Ukrajna támogatását. Az olasz Corriera Della Serának nyilatkozott az ellentámadással kapcsolatban is:

- mondta a cseh elnök.