Vágólapra másolva!
Rogyion Mirosnyik orosz diplomata szerint csak tárgyalásos úton lehet vége az orosz-ukrán háborúnak - írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az egykori - 2022-ben Oroszország részévé vált - Luganszki Népköztársaság volt tisztviselője, Rogyion Mirosnyik, jelenleg az orosz külügyminisztériumban az ukrán kormányerők által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálásáért felelős hivatal munkatársa nyilatkozott szombaton a fehérorosz CTV televíziós csatornának, amikor kifejtette nézeteit a háború befejezésével kapcsolatban, írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Szerinte Moszkvának érdemesebb lenne Kijev nyugati "bábmestereivel" felvenni a kapcsolatot, mivel az elmúlt két év folyamán, a kollektív Nyugat - élén az Egyesült Államokkal - fegyverszállítási és szankciós politikájának köszönhetően

nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna nem ura saját magának, ezért célszerűbb azokkal tárgyalni a háború lezárásáról, akik a háttérből mozgatják a szálakat.

Mirosnyik Ukrajna kiszolgáltatott helyzetét a britek háborús fellépésével igyekezett illusztrálni, miszerint

már 2022-ben véget érhetett volna a háború, ha a Boris Johnson vezette brit kormány annak idején nem szorgalmazta volna a vérontás folytatását.

Továbbá hozzátette:

Oroszország már 2021-ben ajánlatott tett Ukrajna semleges státuszával kapcsolatban, hogy megelőzhető legyen a háború, a Nyugat azonban ezt elutasította.

Ugyanakkor az elmúlt két év eseményei új lendületet adhatnak az orosz felvetés elfogadtatásával kapcsolatban. Ukrajna semlegessége újra napirendre kerülhet, ha

- szögezte le Mirosnyik.