Megindult a hivatalos eljárás Joe Biden ellen

Joe, Biden, Németország,  Ramstein, légibázis,  2023.10.18.,
US President Joe Biden speaks to the press aboard Air Force One during a refueling stop at Ramstein Air Base on October 18, 2023 as he returns from a visit to Israel. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Megszavazta az amerikai képviselőház a Joe Biden elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) hivatalos megindítását. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat már hónapok óta folyt, a mostani döntés viszont erősebb jogköröket ad a képviselőknek a nyomozás lefolytatásához - írta a Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Múlt héten Kelly Armstrong képviselő benyújtotta a Joe Biden elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) hivatalos megindítását célzó határozati javaslatot, amelyről végül szerdán szavazott az amerikai képviselőház.

- mondta James Comer, a felügyeleti bizottság elnöke a képviselőházban a szavazás előtt.

Egyre nagyobb bajban van Joe Biden Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Republikánus képviselőtársai hallgattak rá, és mindannyian megszavazták az indítványt, még az a Ken Buck is, aki előzőleg kritizálta azt. A demokraták szintén egységesen szavaztak a javaslat ellen, így a szavazás 221-212 arányban dőlt el az eljárás hivatalos megindítása felé.

- fogalmazott Mike Johnson házelnök.

A Fehér Ház eddig nem volt túl segítőkész a képviselőházi vizsgálóbizottságok felé. Nem adtak át olyan dokumentumokat, mint például a Joe Biden és testvére, James közötti 240 ezer dolláros kölcsönszerződés, az ötmillió dolláros kenőpénz állítólagos elfogadásáról szóló bizonyítékok vagy a Biden hanyag iratkezelésével kapcsolatos anyagok, és csupán egy töredékét bocsátották rendelkezésre a képviselők által látni kívánt emaileknek, amelyek sok mindenre fényt deríthetnének a szövevényes korrupciós ügyben.

Súlyos botrány

A szavazásra csupán órákkal azután került sor, hogy Hunter Biden az idézés ellenére nem jelent meg a képviselőházi bizottságok zárt ülésén,ahol tanúskodnia kellett volna. Emiatt Comer és Jim Jordan, az igazságügyi bizottság elnöke a kongresszus megsértése miatt eljárást kezdeményezett Hunter ellen.

A képviselőházi bizottságok 2022 novemberében indítottak vizsgálatot a Biden család ellen. Kiderítették, hogy Joe Biden pénzt kapott James és Hunter Bidentől. Azt is kimutatták, hogy a Biden család további kilenc tagja kapott kifizetéseket a család külföldi üzleti vállalkozásaiból, köztük Joe Biden két unokája.

A mostani döntés lehetővé teheti, hogy az elnök családtagjait is kihallgathassák a vizsgálatot végző képviselők.

Ami Hunter Biden kicsapongó életmódját illeti, Joe Biden fia évek óta a figyelem középpontjában áll. Októberben illegális fegyvertartás miatt állt bíróság elé, de hatalmas botrányt kavart, amikor Las Vegas irányába bedrogozva, prostituáltakkal együtt száguldozott autójával.

Eddig az amerikai elnök fia mindig megúszta a börtönt, júniusban is peren kívüli megállapodást kötött.