Zelenszkij gyakorlatilag beismerte: nem lesznek választások Ukrajnában

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn kijelentette, hogy felelőtlenség lenne választások megtartásáról beszélni háború idején, és egységre szólított fel mindenkit az értelmetlen politikai viták elkerülése érdekében.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij hangsúlyozta: létfontosságú az országgal szemben álló katonai kihívásokra összpontosítani, amikor az ország a több mint húsz hónapja kezdődött átfogó invázió után az ukrán terület egyötödét megszállva tartó orosz katonákat igyekszik kiűzni.

Be kell ismernünk, hogy ez a védekezés ideje, a harcé, amelytől az állam és a népe sorsa függ. Úgy vélem, ebben az időben nem helyénvaló választásokat tartani

- mondta az elnök esti videóüzenetében.

Volodimir Zelenszkij. Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

A jelenleg Ukrajnában érvényben lévő hadiállapot idején tilosak a választások, de Zelenszkij közölte, megfontol bizonyos módosításokat a megtartásuk érdekében - törvénymódosítást és külföldi segítséget a folyamat finanszírozásához.

Közölte, hogy szeretne másodszor is indulni, ha lesznek választások.

Dmitro Kuleba külügyminiszter a hét végén közölte, hogy az elnök mérlegeli a háború idején tartandó választások melletti, illetve az ellene szóló érveket.