Döntöttek az óriási harci kutyákról a britek, ezt kell tenni a gazdáknak

Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök az amerikai XL Bully kutyákat az emberekre nézve veszélyesnek nevezte és bejelentette, hogy betiltja a fajta tartását az országban. Jövő februártól tilos lesz amerikai XL bully kutyát tartani, kivéve ha az állat szerepel egy úgynevezett mentességi adatbázisban.
Vágólapra másolva!

A britek számára megnyílt a felület, ahol regisztrálni tudják XL bully kutyáikat, hogy mentességet kapjanak, mielőtt a fajta tartása véglegesen illegálissá válna. Azoknak a tulajdonosoknak, akik meg akarják tartani kutyáikat, most kell regisztrálniuk.

Azt is választhatják, hogy elaltatják kutyájukat és kártérítést kérnek.

Jövő év február 1-jétől tilos lesz XL bullyt tartani, kivéve ha az állat szerepel a mentességet kapott kutyák jegyzékében. Január végéig lehet regisztrálni.

A regisztráció után szigorú követelményeknek kell majd megfelelni

A kutyáknak szájkosarat kell viselniük közterületen és pórázon kell tartani őket, valamint mikrochippel kell ellátni és ivartalanítani is kell őket.

Az egyévesnél idősebb kutyákat június végéig ivartalanítani kell. A 12 hónaposnál fiatalabbakra a 2024. december 31-es határidő vonatkozik - írta a Sky News.

A mentességről szóló igazolással nem rendelkező tulajdonosok büntetőjogi felelősségre vonással és pénzbírsággal is számolhatnak.

Szeptemberben Rishi Sunak miniszterelnök a fajtát rendkívül veszélyesnek nevezte, miután számos - a fajtához köthető - halálos kimenetelű kutyatámadás történt az elmúlt években.

Christine Middlemiss állatorvos elmondta: