Még mindig veszélyesen nagy a légyszennyezettség Indiában

Újdelhi, 2023. november 7. Sűrű szmog lepi Újdelhi belvárosát 2023. november 7-én. Az indiai főváros levegőminőségi mutatója (AQI) 400 felett volt, ami négyszerese a megengedett értéknek. MTI/EPA/Radzsat Gupta
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, életveszélyes a légszennyezettség Indiában, ezért az ország számos olyan intézkedést bevezetett, amellyel csökkenteni tudják a szennyezést. A Diwali ünnepére a kormány megtiltotta a petárdák használatát, amelyet ennek ellenére számos helyen figyelmen kívül hagytak. Indiát ma reggelre óriási szennyezett szmogfelhő borította be.
Vágólapra másolva!

Delhiben az emberek vasárnap késő éjszakáig petárdákat durrogtattak annak ellenére, hogy a magas levegő szennyezettségi szint miatt megtiltották a tűzijátékok használatát.

Delhi hetek óta küzd a légszennyezettséggel, a kormány pedig a gyermekek védelmében szünetet hirdetett az iskolákban.

Az alacsony szélsebesség a szennyező anyagokat - például ami a petárdák által kibocsátódik - az alsó légrétegben tartja, ami megnehezíti a légzést.

Sűrű szmog lepi Újdelhi belvárosát. Az indiai főváros levegőminőségi mutatója (AQI) 400 felett volt, ami négyszerese a megengedett értéknek Forrás: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Hétfő reggel a Sameer alkalmazás szerint a levegőminőségi index

37 mérőállomáson 200 fölött volt, de több helyen akár 350 fölötti értékeket is mértek.

A 101 és 200 közötti szintek közepesnek, míg a 201 és 300 közötti értékek rossznak minősülnek. A 300 feletti értékek a "nagyon rossz", az 500 feletti értékek pedig a "súlyos" kategóriába tartoznak.

A magas szennyezettségi szintnek való tartós kitettség légzési nehézségeket és számos betegséget okozhat az embereknek - írja a BBC News.