Itt az újabb megdöbbentő amerikai lépés, Zelenszkij pánikol

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek készletei csökkentek a palesztin-izraeli konfliktus októberi kezdete óta — jelentette az AFP.
Vágólapra másolva!

— mondta Zelenszkij újságíróknak Kijevben.

Korábban még nagy volt az összeborulás az ukrán elnök és Joe Biden között Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

— tette hozzá az ukrán elnök.

A David Cameron brit külügyminiszterrel Kijevben folytatott megbeszélésén Zelenszkij azt mondta, hogy a Hamász Izrael elleni támadása után a világ nem koncentrál annyira az ukrajnai háborúra.

Zelenszkij, Ukrajna elnöke Forrás: AFP PHOTO / Ukrainian presidential press service / handout

Tudjuk, hogy a világ nem annyira az ukrajnai frontvonalbeli helyzetre összpontosít, és a figyelem megosztása nem segít

— mondta Zelenszkij Cameronnak.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy Oroszország rakétákat halmoz fel, hogy télen lőni tudja Ukrajnát, de az ukrán légvédelem „jobb, mint tavaly télen volt".

Az EU azt tervezte, hogy 2024 márciusáig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának. Kuleba ukrán külügyminiszter azonban november 14-én azt mondta, hogy az EU nem tudja teljesíteni ígéretét a „védelmi ipar siralmas állapota" miatt.

Németország korábban Leopard 2-eseket küldött Ukrajnának Zelenszkij háborújához Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Boris Pistorius német védelmi miniszter kijelentette, hogy kezdettől fogva kételkedik abban, hogy az egymillió lövedék leszállítása reális cél lenne. Az Európai Bizottság azonban úgy véli, hogy a célt még így is teljesíteni fogják.

Októberben az amerikai védelmi minisztérium úgy döntött, hogy több tízezer 155 mm-es lövedéket ad át Izraelnek, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak.

Kim Dzsongun, Észak-Korea elnöke és Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke Forrás: AFP/Alexander Zemlianichenko

A KNDK és az orosz hatóságok valószínűleg létrehozták az észak-koreai fegyverek szállítási útvonalát - jelentette októberben a brit Királyi Védelmi Tanulmányok Intézete. A november elején bemutatott dél-koreai hírszerzési adatok szerint a KNDK mindeközben több mint egymillió tüzérségi lövedéket, valamint ballisztikus rakétákat küldött Oroszországba.