Tucatnyi embert evakuáltak egy erdőtűz miatt Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Több tucat lakost evakuáltak és legalább 10 ház elpusztult Nyugat Ausztráliában Perth városában a tavaszi hőhullám idején keletkezett erdőtűz miatt - közölték csütörtökön a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Halálesetről nem érkezett jelentés, de több tűzoltó füstmérgezést, vagy egyéb könnyebb sérüléseket szenvedett - közölte Darren Klemm, a nyugat-ausztráliai tűzoltóság és katasztrófavédelmi szolgálat megbízottja.

A tűz szerda délután kezdődött egy fenyőültetvényen Perth északkeleti szélén, és az éjszaka folyamán az erős szél miatt gyorsan terjedni kezdett.

Perthben az előrejelzések szerint csütörtökön 40 fokos csúcshőmérsékletet mértek ami - annak ellenére, hogy a déli féltekén tavasz van - rendkívüli forróságnak számít, és a szél is rendkívül erős.

A villanyoszlopok megrongálódtak, és 544 otthon maradt áram nélkül csütörtökön. Mintegy 130 ember töltötte a szerda éjszakát egy evakuációs központban

- mondta Rita Saffioti nyugat-ausztráliai miniszterelnök-helyettes.

Jelenleg 150 tűzoltónak, küzd a lángokkal és több napba telik, mire a tüzet az ellenőrzésük alá vonják.

A közelmúltban számos erdőtűz tombolt Új-Dél-Wales, Victoria és Tasmánia államokban, mivel Ausztrália rekordszáraz szeptembere és a szokatlanul meleg időjárás miatt korán kezdődött az éves erdőtűzszezon, amely a déli félteke nyarán tetőzik - írja az ABC News.