Agresszíven támadják a székely zászlót a román parlamentben

székelyek menete, székelyek, székelyföld, autonómia, Helybéliek egy 250 méter hosszú székely zászlót feszítenek ki a Réty és Maksa közötti úton, a Székelyek nagy menetelésén 2013. október 27-én
A székelyek menete 2013-ban. Zászlójuk péntektől a csíkszeredai megyeházán lobog.
Vágólapra másolva!
A szenátus hétfői ülésén Diana Șoșoacă ultranacionalista szenátor ellenséges, agresszív és hisztérikus hangnemben a székely zászló kitűzése ellen szólalt fel, amelyre reagálva Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kifejtette: a székely zászlót továbbra is a törvényeknek megfelelően fogja kitűzni a közösség – számol be minderről a Maszol.
Vágólapra másolva!

A szélsőséges, magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Diana Șoșoacă ezt követően hangos kiabálással támadt az RMDSZ frakciójára, megkérdőjelezve Székelyföld létét. Viselkedése miatt meg kellett szakítani a parlament felsőházának ülését, tájékoztat közleményben az RMDSZ.

A román politikusok legszívesebben betiltanák a székely zászlót Forrás: MTI/Beliczay László

– őrjöngött magából kikelve a magyarellenes szenátor.

Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék. Nemzeti, közösségi szimbólumaink nem képezik vita tárgyát: közösségünknek alkotmányos joga identitásának kifejezése és annak megélése.

– nyilatkozta Tánczos Barna.

Az incidens után az RMDSZ politikusa arra hívta fel a figyelmet: a szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát segítik elő, nem pedig egy közösség széles körű stigmatizálására adnak lehetőséget.

– fogalmazott Tánczos Barna.

Az esetről a videót alább tekinthetik meg: