Brutális hőség Brazíliában, volt, ahol 45 fokot mértek

Brazil melegrekord, Brazília, meleg, időjárás, 2023.11.21.
People walk in Sao Paulo, Brazil, on November 17, 2023 during the heatwave. (Photo by Cris Faga/NurPhoto) (Photo by Cris Faga / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Brazíliában minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 44,8 Celsius-fokot mértek. Az ország egyes részein fullasztó hőhullám tombol.
Vágólapra másolva!

A példátlan időjárást az El Niño jelenségnek és az éghajlatváltozásnak tulajdonítják.

A rekordot vasárnap mérték Araçuaí városában, Brazília délkeleti Minas Gerais államában.

Az előrejelzések szerint a hőség a héten enyhülni fog. A helyi Meteorológiai Intézet (Inmet) szerint csak három állam fővárosában várható 40 Celsius-fokot megközelítő hőmérséklet - írja a BBC.

Az emberek a szökőkutaknál keresnek enyhülést Forrás: NurPhoto via AFP/Cris Faga/NurPhoto/Cris Faga

Az Araçuaíban mért 44,8 Celsius-fokos csúcs megdöntötte az ország korábbi, 2005-ben mért 44,7 Cels-fokos rekordját.

A hőség miatt országszerte vörös riasztást adtak ki, egy hónappal az ottani nyár kezdete előtt. Brazília energiafogyasztása is rekordszintre emelkedett, mivel az emberek próbálják hűteni magukat.

A magas hőmérséklet miatt Taylor Swift lemondta egyik Rio de Janeiró-i koncertjét, miután egy rajongója rosszul lett és meghalt a pénteki koncert előtt.

A szervezők szerint a 23 éves Ana Clara Benevides Machado a stadionban kért segítséget, miután rosszul érezte magát. Kórházba szállították, de egy órával később meghalt.

A két hete közzétett hivatalos kutatás kimutatta, hogy az ország átlaghőmérséklete júliustól októberig az eddig valaha mért átlag felett volt.

A szélsőséges időjárás a klímaváltozás miatt a világ számos pontján egyre gyakoribbá és intenzívebbé válik.

Utcai árusok jégzsákokat kínálnak a Copacabana strandon Forrás: AFP/Tercio Teixeira

A tudósok szerint a hőhullámok sok helyen egyre hosszabbak és intenzívebbek, és ez várhatóan folytatódni fog, amíg folytatódik a bolygót melegítő üvegházhatású gázok kibocsátása. A Föld jelenleg egy El Niño időjárási fázisban van, amely során a globális hőmérséklet jellemzően emelkedik.